9811
10:59 2.112017

Берегівщина – батьківщина велоакробатики

Спорт 2085

На Закарпатті вчергове пройшли змагання із велосипедного спорту в залі.

IMG-8edae717d407c1dea6086276cc047cac-V

28 жовтня у селі Великі Береги пройшов ХVІ відкритий чемпіонат України із велосипедного спорту в залі. Одночасно відбувся і завершальний етап Кубку східноєвропейських країн.

У змаганнях взяли участь спортсмени із Німеччини, Угорщини, Словаччини та Чехії, а Україну представляли вихованці ЗОШ Великі Береги, що на Берегівщині. Чемпіонат проходив у спортивному залі ліцею із гуманітарним та природничим профілем

Перший чемпіонат світу із велосипедної акробатики відбувся ще у 1956 році. Попри те, що в Україні він маловідомий, але у Великих Берегах його почали розвивати у 2000-х.

Саме тоді за підтримки головного секретаря міжнародної асоціації Ганца Борна, старшого тренера збірної Угорщини Дьорді Нодя, Тихомира Гейці та його дружини Наталії на базі Великоберезької ЗОШ І–ІІІ ступенів відкрився гурток «Велосипедний спорт у залі».

За їх ініціативи в гості до Великих Берегів спочатку завітали спортсмени із Німеччини, де цей вид спорту в пошані (там ним займаються більше 10 000 спортсменів). Гості виступили з показовими виступами, які зацікавили школярів із Великих Берегів. Саме вони і почали першими займатися цим складним видом спорту на Україні. Гості залишили чотири велосипеди та запросили на тренерські курси тренерів Тихомира та Наталію Гейці, які отримали ліцензію, і нині успішно займаються із дітьми.

Згодом у Великих Берегах розпочалася клопітка робота з підготовки спортсменів. Як не дивно, цей гурток за 17 років нині є єдиним в Україні.

Усі ці роки спортсмени з Великих Берегів захищають честь України на чемпіонатах Світу та Європи, а також на різних міжнародних змаганнях.

Із нового навчального року Берегівська районна ДЮСШ відкрила відділення цього видовищного виду спорту. Це, можливо, дасть поштовх у його розвитку та популяризації на Закарпатті.

Спочатку виступи на чемпіонатах світу та Європи нашим спортсменам давалися складно. Вони посідали останні місця. Першими спортсменами, що представляли Україну на міжнародному рівні були Степан Гейці та Андрій Фізеші, ввійшли у десятку кращих у Європі. Згодом регулярна участь у змаганнях дала свої результати. Тож на сьогоднішній день українські спортсмени мають багато нагород. У поточному сезоні Україна посідає 14 місце в світовому рейтингу, який складає більше тридцяти держав із усього світу. Показник, як для сільської школи, достатньо високий.

Що собою представляє велосипедний спорт в залі? За складністю його можна зрівняти з фігурним катанням, художньою гімнастикою та синхронним плаванням. Але, враховуючи, що складність вправ необхідно виконувати на велосипеді, часто на одному колесі, то тут додається екстрим і видовищність. Змагання проводяться в одиночних розрядах, парах та четвірках. Свого часу, саме четвірка дівчат у складі Наталії Балеги, Лівії Лендєл, Крістіни Гейці, Андреї Варю та Беттіни Молнар отримали найперші високі місця для України. А в 2015 році Алекс Кучера та Крістіан Гей у парі стали срібними призерами юнацького чемпіонату Європи.

Приємно відзначити, що не обійшла увагою ці змагання в Україні найтитулованіша спортсменка світу, діючий чемпіон Світу та Європи німкеня Кароліна Бітхейн. Її присутність на змаганнях свідчить про авторитет української збірної у світі.

Щодо самих змагань, то вони проводилися згідно правил міжнародної федерації у різних вікових категоріях. Перші та призові місця посіли представники України: Бенце Філеп, Шандор Мужаї, Алекс Попович, Барбара Будогазі, Доріна Будніченко, Янош Боднар, Томаш Нодь, Бянка Матей, Крістіна Копор, Ізабелла Піка, Тібор Сорко, Янош Ковач, Клара Зан-Фабіян. Серед іноземних спортсменів перемоги та призові місця отримали Юля Тумова, Анна Дечі, Едіна Олле, Едіна Куліч, Даніелла Ракожа та Наталія Зібрітта зі Словаччини, Мартіна Коврел (Чехія), угорські спортсмени Юліанна Шугта та Чобо Варга. А серед жінок не було рівних чемпіонці світу та європи Корінні Бітхейн з Німеччини.

Змагання завершилися. Переможці та призери отримали заслужені нагороди. Ці змагання були одним із етапів підготовки до чемпіонату світу, який пройде в Австрії із 24 по 26 листопада.

Безперечно, збірна України, сформована із вихованців Тихомира та Наталії Гейці візьме участь в цьому чемпіонаті. Однак, знову на їх плечі лягає питання пошуку коштів, адже не вистачає зацікавлених підтримати наших спортсменів із цього виду спорту. Знову їм доведеться шукати спонсорів за кордоном. Усі ці роки недешевий інвентар та витрати на дорогу відбувались за рахунок іноземних благодійників.

А ми бажаємо нашим спортсменам успіху на чемпіонаті світу, адже вони роблять гарну справу – захищають честь України на міжнародній арені. Будемо сподіватись, що незабаром велосипедний спорт у залі буде внесено в програму олімпійських ігор і саме закарпатці відстоюватимуть честь нашої держави.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах