12270
09:22 10.032018

Третя шахова висота ужгородки

Спорт 1524

Закарпатські шахи невпинно молодшають, і юні спортсмени наполегливо відтісняють старше покоління з обласного шахового Олімпу.

^78B6E46BD28AFBBF29E1BD02A72123B7C3CE0B2D84D4B3A2DE^pimgpsh_fullsize_distr

Поєдинок фаворитів Даріели Ростовської (зліва) та Ніколетти Панченко завершився бойовою нічиєю

Цікаво, що ця тенденція спостерігається не тільки в чоловічих, а й жіночих шахах. Навіть більше, якщо певній когорті ветеранів-чоловіків ще вдається тримати марку, перебуваючи в шаховій еліті краю, то в жіночих шахах старше покоління геть відсутнє. До слова, назвати чемпіонати області останніх років жіночими можна чисто умовно, адже на 90 відсотків у цих змаганнях беруть участь дівчата, а то й дівчатка. Пригадую в цьому сенсі 70–80-ті роки, коли на провідних позиціях були досвідчені спортсменки Олена Кокшарова, Лілія Чувакіна, Варвара Альошина, Галина Вінник-Зирянова та інші. Тепер, коли заходиш у турнірний зал чемпіонату області, складається враження, що потрапляєш на якийсь дівич-вечір.

Добре це чи погано? Мабуть, добре, адже молодь наполегливо тягнеться до пізнання шахових істин. Хоча трохи шкода, що шахістки старшого покоління опинилися, як кажуть, поза грою.

Саме такі думки навіяв чемпіонат Закарпаття серед жінок, який відбувся 3 березня в Мукачівському шаховому клубі за участю 13 спортсменок з Ужгорода, Мукачева, Сваляви та Мукачівського району. Дівчата грали за швейцарською системою в 7 турів за регламентом швидких шахів. На жаль, через сімейні обставини не змогла приїхати явна фаворитка, 13-разова чемпіонка області, майстер ФІДЕ Ольга Юшко. Це додало інтриги в конкурентній боротьбі за медалі. Дивно, але порівняно з минулорічним чемпіонатом історія повторилася один в один. На звання найсильнішої шахістки області претендували дві провідні спортсменки з Ужгорода – Даріела Ростовська та Ніколетта Панченко. Торік перемога в особистій зустрічі дозволила Даріелі здобути звання чемпіонки.

Цього року конкуренція виявилася значно жорсткішою. Поєдинок фавориток відбувся в третьому турі й завершився внічию, тож боротьба продовжилася в заочному режимі. Усі наступні поєдинки обидва лідери виграли й дісталися фінішу з високим результатом – 6,5 очка із 7 можливих. І лише трохи вищий коефіцієнт віддав перше місце Ростовській. Тож 24-річна шахістка здобула вже третій титул чемпіонки Закарпаття. Вітаємо ужгородку з підкоренням чергової шахової вершини!

Додає майстерності також «срібна» призерка чемпіонату, юна Ніколетта Панченко, яка добре виступає і в сильних чоловічих турнірах.

Третю сходинку спортивного п’єдесталу другий рік поспіль посіла мукачівка Юлія Данкулинець. Вона здобула п’ять перемог, програвши лише двом фавориткам.

Завдяки зусиллям екс-чемпіона області й головного судді змагань Роберта Ороса турнір пройшов на хорошому організаційному рівні, а всі призери чемпіонату нагороджені грамотами та медалями.

Аркадій ВОРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Закарпатські аудитори виявили порушення в закупівлі насосів для медзакладу на 12,6 млн грн
13:40
З Ужгорода до столиці: Закарпаття відкрило Всеукраїнський ветеранський велопробіг
13:26
У Мукачеві відбудеться концерт-презентація «Духовні перлини України»
11:56
На Рахівщині тимчасово призупинили пошуки двох чоловіків, що заблукали
11:42
У Мукачеві відбулися змагання з водного туризму серед школярів
10:54
Ужгородців інформують про тимчасове перекриття проїзду на вулиці Робочій
10:27
На Тячівщині чоловік зарізав 24-річну співмешканку
10:12
ГО «Нова хвиля» – активна українська громадська організація в Будапешті
09:40
За незаконне переправлення до Угорщини групи військовозобов’язаних судитимуть мукачівця
09:31
Закарпатський обласний художній музей ім. Й. Бокшая запрошує відвідувачів на Міжнародний день музеїв
08:50
Всі новини