ko.net.ua

Юний шашкіст Богдан Юрченко – чемпіон Закарпаття

Про розвиток шашок на Закарпатті дізнавайтесь далі.

Не так давно я мав розмову на тему розвитку шашок у Закарпатській області зі спортсменом-шашкістом із обласного центру. Його фраза «Та хто грає в ті шашки-100» мене дошкульно вразила. Тоді я змовчав. Словесна перепалка не дала б переваги жодній стороні. У Європі шашки-100 дуже поширені, а ми, закарпатці, чим не європейці. Важливим і переконливим аргументом для мого співрозмовника буде кількість учасників, які взяли участь в цьогорічному чемпіонаті Закарпатської області з шашок-100, який проведено в Іршавському районному Будинку дитячої творчості. 46 учасників віком від 6 до 77 років взяли участь в даному турнірі. Змагання з шашок-64 в обласному центрі не збирають таку кількість учасників. Ні в якому разі не протиставляю два різні види шашок – наші вихованці грають і в різні варіації – шашки-64 і в шашки-100.

Перед заключним туром лідер Георгій Плавайко, вигравши до цього всі зустрічі, мав очкову перевагу над переслідувачами. І ось його вирішальна зустріч із 12- річним юнаком Богданом Юрченком зібрала всіх навколо. Цікаво, що візьме верх: колосальний досвід Плавайко чи юнацький азарт Юрченка? Пропозиція нічиї при так званій рівній позиції, але при наявності ще багатьох шашок, юним спортсменом була відхилена. І недарма, адже йому вдалося використати тільки йому одному відому слабинку позиції суперника. У нагороду за «нахабство» – перемога!

Уперше чемпіоном області з шашок-100 стає 12- річний юнак. Представник Мукачівського району Георгій Плавайко виборов друге місце. Третім став 14-річний Сергій Скоблей, вихованець, як і Богдан Юрченко, клубу «Вікторія» Іршавського районного Будинку дитячої творчості. Підбиті підсумки і за іншими категоріями. Георгій Плавайко, Михайло Ластівка (Іршавський район) і Василь Тіводор (Виноградівський район) визнані кращими серед чоловіків. Жінки розташувались в такому порядку: Ольга Павляк (Іршавський район), Ганна Білак (Іршавський район), Клара Тіводор (Виноградівський район).

Зовсім юні, які тільки починають свій спортивний шлях, змагалися в окремій групі. Кращі результати серед дівчат до 8 років показали: Вероніка Терпай, Анастасія Асеєва; до 10 років: Вікторія Данчук, Софія Рацин; до 13 років Марта Юріна, Анастасія Панич, Анастасія Купар; до 17 років: Катерина Мойсей, Марта Юріна, Анастасія Панич. Кращі серед юнаків до 8 років: Ігор Гуляна, Роман Подолюк, Роман Гозда; до 10 років: Дмитро Конар, Андрій Кравець, Вадім Біланчук; до 13 років: Станіслав Гелетей; до 17 років: Богдан Юрченко, Сергій Скоблей, Богдан Асеєв.

У командному заліку призери розташувалися в такому порядку: «Вікторія» (Богдан Юрченко, Сергій Скоблей, Ольга Павляк), «Тріо» (Ігор Гуляна, Роман Подолюк, Анастасія Панич), «Перспектива» (Марта Юріна, Катерина Мойсей, Богдан Асеєв).

P.S. У процесі роботи сталася прикра ситуація: вийшла з строю комп’ютерна програма, яка проводила жеребкування за швейцарською системою. Подальше жеребкування проводилося вручну. Щиро вдячний спортсменам за розуміння ситуації.

Анатолій ВАЙДА, obolok.com.ua