ko.net.ua

Шахові дзвіночки «Різдвяного Мукачева»

Для більшості малечі Різдвяні свята зазвичай асоціюються зі щедрими подарунками, веселими колядками, смачними ласощами й чарівними переливами новорічних дзвіночків.

А от для близько сотні юних любителів шахів по всій Україні ця благословенна пора – ще й хвилююче очікування одного із наймасовіших та найкрасивіших турнірів у їхній початковій шаховій біографії. «Різдвяне Мукачево» недарма називають фестивалем, адже це не рядовий спортивний захід, а справжнє шахове свято з культурною програмою, затишними умовами гри та проживання. Оскільки в турнірі грають практично всі найталановитіші діти країни, це, безумовно, ще й чудова шахова школа. Де, як не на таких відповідальних змаганнях із сильними суперниками, тренери мають можливість об’єктивно оцінити здібності своїх вихованців?

Цьогорічний фестиваль у місті під давнім Паланком проводиться вже втринадцяте. 73 юних шахістів з 14 областей України змагалися протягом трьох днів, 10–13 січня. Якщо в попередні роки учасники грали в швидкі шахи, то цього разу був застосований більш серйозний класичний регламент у 7 турів. Хоча за шахівницею змагалися діти, боротьба відрізнялася безкомпромісністю й особливою напругою. Про це свідчать і результати лідерів. Одразу п’ятеро гравців набрали по 5,5 очка із 7 можливих. Завдяки найвищому коефіцієнту переможцем турніру «Різдвяне Мукачево» стала львів’янка Юлія Кравець. Другу та третю сходинки спортивного п’єдесталу посіли прикарпатці Богдан Лозинський і Валентин Прокоф’єв.

Призи фестивалю отримали і найкращі в трьох вікових категоріях: до 13 років – Дмитро Христовий із Запоріжжя, до 11 років – Лук’ян Гушпіт (Івано-Франківськ) та до 9 років – киянин Радомир Пилипенко. Найкраще серед дівчат виступила Вікторія Швець із Хмельницького.

У турнірі грали і кілька закарпатців. Найкращі з них – ужгородець Микола Доманський та мукачівець Віталій Луц – здобули по 4,5 очка й увійшли до першої двадцятки.

Після завершення останнього туру відбувся бліц-турнір, у якому домінував срібний призер фестивалю Богдан Лозинський.

Тож мукачівці мажорно розпочали шаховий рік. Їхні успіхи не випадкові, а наслідок натхненної праці, чіткої взаємодії та професіоналізму. У місті щороку проходять престижні масові турніри за участю провідних гравців як України, так і зарубіжжя. Ефективно працює шаховий клуб, де завжди велелюдно та затишно. Вихованці місцевої шахової школи понад 10 років домінують не тільки на обласному шаховому Олімпі, але й часто стають призерами дитячих і юнацьких чемпіонатів України. Шахову еліту міста складають два міжнародні гросмейстери, чотири міжнародні та ФІДЕ майстри, група провідних кандидатів у майстри. Приємною новиною стало недавнє виконання норми міжнародного майстра Владиславом Тібою. Він є першим мукачівцем, якому підкорилося це високе спортивне звання.

Хочеться побажати мукачівським шахістам і надалі високо тримати шахову планку та зберігати реноме рідного Мукачева як шахового міста.

Аркадій ВОРОВИЧ