22386
12:22 24.072019

Нова сторінка в історії футболу Закарпаття

Спорт 2025

Найближчого вікенду відбудеться історична подія – вперше за тривалий час у професійній футбольній лізі України наш край буде представлений одразу двома командами. Мова йде про «Минай» та «Ужгород».

Протягом двох років (сезони 2016/17 та 2017/18), після зникнення з футбольної мапи ужгородської «Говерли», на Срібній землі не було команд майстрів. У сезоні 2018/19 на Закарпаття повернувся професійний футбол: «Минай» дебютував у Другій лізі України і відразу ж завоював путівку до Першої ліги (став переможцем групи А та віце-чемпіоном ДЛ). А вже найближчого сезону в третьому за силою дивізіоні держави готується дебютувати ще один закарпатський ФК – «Ужгород».

Поява в нашій області двох професійних команд дає неабиякий поштовх розвитку футболу Закарпаття. Місцеві команди неодноразово заявляли і підкріплювали свої слова діями, що акцент робиться на вихованцях крайового футболу. Участь «Ужгорода» у Другій лізі України, а «Минаю» в Першій робить цілісною так звану «піраміду футболу», коли є поступовий перехід від дитячо-юнацького футболу до дорослого. Це дуже важливо, що молоді футболісти, котрі завершують навчання у спеціалізованих закладах, мають можливість продовжити свою кар’єру в професійній команді своєї області.

До слова, минулого тижня відбулося закарпатське дербі – у товариському матчі в рамках підготовки до нового сезону «Минай» зустрічався з «Ужгородом». Тренери обох колективів постійно тасували склади своїх команд, давши можливість проявити себе на полі чи не кожному гравцеві, котрий потрапив у заявку на гру. У першому таймі в активі обох колективів було кілька перспективних атак, однак витиснути з них максимум нікому не вдалося.

Після перерви минайці задіяли склад наближений до основного. Вони переважали суперника за багатьма показниками і довели справу до перемоги. На 69-й хв. після розіграшу стандарту результативним ударом відзначився Максим Гавриленко, а ще через дві хвилини точного пострілу завдав Василь Пиняшко. У завершальній 20-хвилинці нагоди для взяття воріт мали як минайці, так і ужгородці, та на завершальній стадії атак бракувало точності. Фінальний свисток зафіксував вікторію «Минаю» з рахунком 2:0.

А вже найближчої суботи, 27 липня, наші команди дебютуватимуть у нових для себе змаганнях. Сподіватимемося, що місцеві вболівальники активно підтримуватимуть своїх улюбленців, за що команди віддячуватимуть яскравою грою та хорошим результатом, а загалом сезон 2019/20 стане успішним для професійного футболу Закарпаття.

ФК «Минай»

У Першій лізі України виступатимуть 16 колективів, серед яких щонайменше 6 потужних ФК («Чорноморець», «Арсенал», «Волинь», «Металіст», «Інгулець», «Оболонь-Бровар», «Миколаїв»), перед якими стоять серйозні завдання підвищитися у класі. Протидіяти їм на рівних у дебютному для себе сезоні «минайцям» буде непросто, однак і «хлопчиками для биття» нашу команду не назвеш. Закарпатці вже мають досвід гри з першоліговими колективами: в Кубку України закарпатці перемагали «Прикарпаття» (Івано-Франківськ) та «Миколаїв». Тож очікуємо від нашої команди яскравої гри та хороших результатів. Минулі сезони довели, що в команди великий потенціал і вона вміє приємно дивувати.

Календар матчів першого кола за участі ФК «Минай»:

1 тур (27 липня)

«Минай» – «Прикарпаття» (Івано-Франківськ)

2 тур (3 серпня)

«Миколаїв» – «Минай»

3 тур (10 серпня)

«Минай» – «Чорноморець» (Одеса)

4 тур (17 серпня)

«Оболонь-Бровар» – «Минай»

5 тур (24 серпня)

«Минай» – «Кремінь» (Кременчук)

6 тур (31 серпня)

«Інгулець» (Петрово) – «Минай»

7 тур (4 вересня)

«Минай» – «Балкани» (Одеська обл.)

8 тур (8 вересня)

«Металіст-1925» (Харків) – «Минай»

9 тур (14 вересня)

«Минай» – «Агробізнес» (Волочиськ)

10 тур (21 вересня)

«Арсенал» (Київ) – «Минай»

11 тур (28 вересня)

«Минай» – «Черкащина-Академія» (Білозір’я)

12 тур (5 жовтня)

«Гірник-Спорт» (Горішні Плавні) – «Минай»

13 тур (12 жовтня)

«Минай» – «Рух» (Винники)

14 тур (19 жовтня)

«Минай» – «Авангард» (Краматорськ)

15 тур (26 жовтня)

«Волинь» (Луцьк) – «Минай».

ФК «Ужгород»

У групі А Другої ліги нашої держави, де змагатиметься команда обласного центру Закарпаття, виступлять 11 колективів. Минулого сезону «Ужгород» брав участь в аматорському чемпіонаті України. Результати були не найкращі: 6 позиція у групі з-поміж 10 ФК. Однак у міжсезоння закарпатці підсилилися і провели якісну підготовку. Повторити тріумфальний шлях «Минаю» буде вкрай важко, адже за підбором виконавців ужгородці поступаються перед своїми сусідами.

Календар матчів першого кола за участі ФК «Ужгород»:

1 тур (27 липня)

«Буковина» (Чернівці) – «Ужгород»

2 тур (3 серпня)

«Ужгород» – «Полісся» (Житомир)

3 тур (11 серпня)

«Калуш» – «Ужгород»

4 тур (17 серпня)

«Ужгород» – «Поділля» (Хмельницький)

5 тур (25 серпня)

«Верес» (Рівне) – «Ужгород»

6 тур (31 серпня)

«Ужгород» – «Чайка» (П.Борщагівка)

7 тур (4 вересня)

«Нива» (Вінниця) – «Ужгород»

8 тур (8 вересня)

«Ужгород» – вихідний

9 тур (14 вересня)

«Ужгород» – «Оболонь-2» (Бровари)

10 тур (18 вересня)

«Нива» (Тернопіль) – «Ужгород»

11 тур (22 вересня)

«Ужгород» – «Діназ» (Вишгород).

Примітка: дати матчів будуть змінюватися, адже вказано базовий день проведення туру.

Тож сезон 2019/20 обіцяє бути цікавим. Із нетерпінням очікуємо на його початок.

Олег МИКИТА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах