ko.net.ua

Нова сторінка в історії футболу Закарпаття

Найближчого вікенду відбудеться історична подія – вперше за тривалий час у професійній футбольній лізі України наш край буде представлений одразу двома командами. Мова йде про «Минай» та «Ужгород».

Протягом двох років (сезони 2016/17 та 2017/18), після зникнення з футбольної мапи ужгородської «Говерли», на Срібній землі не було команд майстрів. У сезоні 2018/19 на Закарпаття повернувся професійний футбол: «Минай» дебютував у Другій лізі України і відразу ж завоював путівку до Першої ліги (став переможцем групи А та віце-чемпіоном ДЛ). А вже найближчого сезону в третьому за силою дивізіоні держави готується дебютувати ще один закарпатський ФК – «Ужгород».

Поява в нашій області двох професійних команд дає неабиякий поштовх розвитку футболу Закарпаття. Місцеві команди неодноразово заявляли і підкріплювали свої слова діями, що акцент робиться на вихованцях крайового футболу. Участь «Ужгорода» у Другій лізі України, а «Минаю» в Першій робить цілісною так звану «піраміду футболу», коли є поступовий перехід від дитячо-юнацького футболу до дорослого. Це дуже важливо, що молоді футболісти, котрі завершують навчання у спеціалізованих закладах, мають можливість продовжити свою кар’єру в професійній команді своєї області.

До слова, минулого тижня відбулося закарпатське дербі – у товариському матчі в рамках підготовки до нового сезону «Минай» зустрічався з «Ужгородом». Тренери обох колективів постійно тасували склади своїх команд, давши можливість проявити себе на полі чи не кожному гравцеві, котрий потрапив у заявку на гру. У першому таймі в активі обох колективів було кілька перспективних атак, однак витиснути з них максимум нікому не вдалося.

Після перерви минайці задіяли склад наближений до основного. Вони переважали суперника за багатьма показниками і довели справу до перемоги. На 69-й хв. після розіграшу стандарту результативним ударом відзначився Максим Гавриленко, а ще через дві хвилини точного пострілу завдав Василь Пиняшко. У завершальній 20-хвилинці нагоди для взяття воріт мали як минайці, так і ужгородці, та на завершальній стадії атак бракувало точності. Фінальний свисток зафіксував вікторію «Минаю» з рахунком 2:0.

А вже найближчої суботи, 27 липня, наші команди дебютуватимуть у нових для себе змаганнях. Сподіватимемося, що місцеві вболівальники активно підтримуватимуть своїх улюбленців, за що команди віддячуватимуть яскравою грою та хорошим результатом, а загалом сезон 2019/20 стане успішним для професійного футболу Закарпаття.

ФК «Минай»

У Першій лізі України виступатимуть 16 колективів, серед яких щонайменше 6 потужних ФК («Чорноморець», «Арсенал», «Волинь», «Металіст», «Інгулець», «Оболонь-Бровар», «Миколаїв»), перед якими стоять серйозні завдання підвищитися у класі. Протидіяти їм на рівних у дебютному для себе сезоні «минайцям» буде непросто, однак і «хлопчиками для биття» нашу команду не назвеш. Закарпатці вже мають досвід гри з першоліговими колективами: в Кубку України закарпатці перемагали «Прикарпаття» (Івано-Франківськ) та «Миколаїв». Тож очікуємо від нашої команди яскравої гри та хороших результатів. Минулі сезони довели, що в команди великий потенціал і вона вміє приємно дивувати.

Календар матчів першого кола за участі ФК «Минай»:

1 тур (27 липня)

«Минай» – «Прикарпаття» (Івано-Франківськ)

2 тур (3 серпня)

«Миколаїв» – «Минай»

3 тур (10 серпня)

«Минай» – «Чорноморець» (Одеса)

4 тур (17 серпня)

«Оболонь-Бровар» – «Минай»

5 тур (24 серпня)

«Минай» – «Кремінь» (Кременчук)

6 тур (31 серпня)

«Інгулець» (Петрово) – «Минай»

7 тур (4 вересня)

«Минай» – «Балкани» (Одеська обл.)

8 тур (8 вересня)

«Металіст-1925» (Харків) – «Минай»

9 тур (14 вересня)

«Минай» – «Агробізнес» (Волочиськ)

10 тур (21 вересня)

«Арсенал» (Київ) – «Минай»

11 тур (28 вересня)

«Минай» – «Черкащина-Академія» (Білозір’я)

12 тур (5 жовтня)

«Гірник-Спорт» (Горішні Плавні) – «Минай»

13 тур (12 жовтня)

«Минай» – «Рух» (Винники)

14 тур (19 жовтня)

«Минай» – «Авангард» (Краматорськ)

15 тур (26 жовтня)

«Волинь» (Луцьк) – «Минай».

ФК «Ужгород»

У групі А Другої ліги нашої держави, де змагатиметься команда обласного центру Закарпаття, виступлять 11 колективів. Минулого сезону «Ужгород» брав участь в аматорському чемпіонаті України. Результати були не найкращі: 6 позиція у групі з-поміж 10 ФК. Однак у міжсезоння закарпатці підсилилися і провели якісну підготовку. Повторити тріумфальний шлях «Минаю» буде вкрай важко, адже за підбором виконавців ужгородці поступаються перед своїми сусідами.

Календар матчів першого кола за участі ФК «Ужгород»:

1 тур (27 липня)

«Буковина» (Чернівці) – «Ужгород»

2 тур (3 серпня)

«Ужгород» – «Полісся» (Житомир)

3 тур (11 серпня)

«Калуш» – «Ужгород»

4 тур (17 серпня)

«Ужгород» – «Поділля» (Хмельницький)

5 тур (25 серпня)

«Верес» (Рівне) – «Ужгород»

6 тур (31 серпня)

«Ужгород» – «Чайка» (П.Борщагівка)

7 тур (4 вересня)

«Нива» (Вінниця) – «Ужгород»

8 тур (8 вересня)

«Ужгород» – вихідний

9 тур (14 вересня)

«Ужгород» – «Оболонь-2» (Бровари)

10 тур (18 вересня)

«Нива» (Тернопіль) – «Ужгород»

11 тур (22 вересня)

«Ужгород» – «Діназ» (Вишгород).

Примітка: дати матчів будуть змінюватися, адже вказано базовий день проведення туру.

Тож сезон 2019/20 обіцяє бути цікавим. Із нетерпінням очікуємо на його початок.

Олег МИКИТА