ko.net.ua

Відомі імена переможців та призерів VI міжнародного турніру на честь Андрія Гаваші. ФОТО

Протягом шести днів, 13–18 серпня, на Срібній землі тривав VІ міжнародний дитячо-юнацький футбольний турнір на честь відомого закарпатського голкіпера Андрія Гаваші.

Учасниками престижного турніру стали одні з кращих команд України та Угорщини. Визначали сильніших у двох вікових категорія – U-15 та U-17 (по 12 колективів у кожній). Змагання складалися з двох частин: групового етапу та раунду плей-оф. Честь Закарпаття захищали СДЮСШОР Ужгород, МФА «Мункач» (Мукачево) та УРДЮСШ-ДЮШФ «Зінедін» (Ужгородський р-н).

U-15

Помітно на фоні інших учасників виділявся донецький «Шахтар», який із 100-відсотковим показником подолав перший етап турніру («гірники» здобули три перемоги в групі А і посіли першу сходинку). Путівки до півфіналу також зуміли вибороти «Металург» (Запоріжжя), «ОК ім.Піддубного» (Київ) (переможці квартетів B та С), а також кращий з-поміж других колективів – «Чорноморець» (Одеса). У півфіналі донеччани розгромили одеситів (5:0), а кияни здобули мінімальну перемогу над запоріжцями (1:0). У грі за «бронзу» «металурги» були сильнішими за «Чорноморець» (1:0), а «Шахтар» у фіналі розгромив «ОК ім.Піддубного» (Київ) із рахунком 7:0.

Таким чином, «Шахтар» заслужено здобув «золото», «ОК ім.Піддубного» (Київ) – «срібло», а «Металург» – «бронзу». Щодо наших земляків, то «Мункач» фінішував дев’ятим, а СДЮСШОР Ужгород – дванадцятою. Кращим воротарем визнали Владислава Кравця («Шахтар» Донецьк), а кращими гравцями фіналу – Євгена Яновича («Шахтар» Донецьк) та Руслана Задорожного («ОК імені Піддубного» Київ).

U-17

Переможцями групового етапу в старшій віковій групі стали «Шахтар U-16» (Донецьк), «Дніпро» та «ОК ім.Піддубного» (Київ). До цього тріо у півфіналі приєдналася краща команда, що посіла друге місце, – «Динамо» (Київ). Півфінальні зустрічі вийшли цікавими та інтригуючими, а путівки до фіналу розігрували у серії післяматчевих пенальті. Основний час гри між «Дніпром» та «ОК ім.Піддубного» завершився з рахунком 0:0, а в серії 11-метрових ударів влучнішими були кияни (3:4). В іншому матчі 1/2 фіналу («Шахтар U-16» – «Динамо») також був паритет (1:1). Фортуна цього дня була на боці столичних футболістів, які під час серії пенальті виявилися точнішими за своїх суперників – (5:6).

Бронзові медалі в підсумку завоювали «гірники», які в грі за 3-тє місце перемогли дніпрян (1:0). Доля золотих медалей вирішувалася у серії пенальті (основний час – 0:0). «ОК ім.Піддубного» переграв «Динамо» (4:3) і досить несподівано став переможцем турніру. Їхні земляки були вимушені вдовольнитися «сріблом». Високе п’яте місце зумів посісти «Мункач» (Мукачево). А СДЮСШОР (Ужгород) та УРДЮСШ-ДЮШФ «Зінедін» (Ужгородський р-н) грали за 11-те місце. З рахунком 7:1 перемогли футболісти з обласного центру Закарпаття.

Індивідуальну нагороду «кращий голкіпер» отримав Назар Руденко («ОК імені Піддубного» Київ). Визначили також кращих футболістів фінальної гри. Ними стали: Максима Дячук («Динамо» Київ) та Богдан Петрище («ОК імені Піддубного» Київ).

Відзначимо, що переможців та призерів VІ міжнародного дитячо-юнацького футбольного турніру на честь Андрія Гаваші нагороджували почесні гості, серед яких чемпіон світу U-20, член молодіжної збірної України, футболіст київського «Динамо» (наразі перебуває в оренді у «Дніпрі») та вихованець закарпатського футболу – Сергій Булеца; а також наставник української збірної U-20 Олександр Петраков і перший віце-президент УАФ Вадим Костюченко. Також на ужгородський «Авангард» привезли Кубок світу, який наша збірна виборола цього літа у Польщі. Всі охочі могли сфотографуватися з почесним трофеєм, футболістом та тренером, завдяки яким ця перемога стала можливою.

Олег МИКИТА

Фоторепортаж із фінальних матчів та церемонії нагородження