ko.net.ua

«Карпатський ведмідь 2019»: цікаво, яскраво та захопливо. ФОТО

У неділю, 25 серпня, в Ужгороді відбулися традиційні змагання зі стронгмену – «Карпатський ведмідь». ХVI силовий турнір зібрав п’ятьох потужних атлетів з Ужгорода, Великого Березного, Мукачівщини, Львова та Донецька.

Організатори змагань підготували для атлетів шість виснажливих дисциплін. Нагороджували переможців не тільки за підсумками загального заліку, а й окремо в кожній вправі.

Видовищний спортивний захід відвідали кількасот ужгородців та гостей міста. Сумувати глядачам не довелося, адже протягом усієї змагальної дистанції тривала запекла боротьба за першість. А під час перепочинку стронгменів для вболівальників проводили цікаві конкурси. Приємні подарунки вдалося вибороти як зовсім юним прихильникам силових видів спорту, так і дорослим.

Спершу стронгмени змагалися у піднятті 120-кілограмової колоди (переможцем став той, хто досяг найбільшої кількості підйомів за 60 секунд). Досить несподівано перші позиції посіли наші гості. Із результатом – 8 підйомів – тріумфував львів’янин Олег Пилип’як. На другій позиції розташувався донеччанин Михайло Ходяков (7). Володимир Цифра із Великого Березного став третім (6), а Іван Григоровський, що представляв обласний центр Закарпаття, був четвертим (3). Жителю Мукачівщини – Олександру Штадлеру – колода так і не підкорилася.

Опісля силачі визначали сильнішого у становій тязі. Найбільшу вагу вдалося підняти Івану Григоровському – 420 кг. На десять кг менше зумів взяти Володимир Цифра. 370-кілограмову конструкцію подолав Михайло Ходяков. А Олександру Штадлеру та Олегу Пилип’яку підкорилася вага у 360 та 330 кг відповідно.

Далі учасники на швидкість підіймали каміння (на конструкцію висотою 1м 10 см атлет повинен був закинути чотири снаряди – 110, 120, 140 та 160 кг). Усі чотири камені підкорилися тільки двом спортсменам – Григоровському та Цифрі. Першим із результатом 21.2 сек був Володимир. Іван впорався за 22.82 сек і став другим. Три снаряди зуміли подолати Михайло Ходяков та Олег Пилип’як. Львів’янин упорався швидше, тож зайняв третє місце. А інший учасник змагань – Олександр Штадлер зумів підняти тільки 110- та 120-кілограмові камені.

За підсумками трьох вправ першість захопили закарпатці Іван Григоровський та Володимир Цифра. Саме між цими досвідченими стронгменами і точилася боротьба за перемогу в загальному заліку.

А найбільш видовищною та найважчою дисципліною стала естафета. Для учасників були підготовлені різноманітні снаряди та конструкції чималої ваги. Пройти усю дистанцію зумів тільки один – Іван Григоровський (зробив він це за 1 хв 44 сек). Другим у цій дисципліні був Олег Пилип’як, а третім – Володимир Цифра. На четвертій та п’ятій позиціях відповідно розташувалися Михайло Ходяков та Олександр Штадлер.

Згодом у центрі уваги був автомобіль, який учасники втримували на час. Найдовше вдалося це зробити Володимиру Цифрі (його результат – 54.74 сек). Позаду розташувалися Іван Григоровський (47.92) та Олександр Штадлер (22.65). Із результатом 11.36 сек Олег Пилип’як став четвертим, а Михайло Ходяков із показником 7.20 сек завершив вправу п’ятим.

Перед завершальною дисципліною склалася цікава ситуація: двоє спортсменів (Іван Григоровський та Володимир Цифра) набрали однакову кількість очок – по 20. Тож на стронгменів та глядачів чекала гаряча інтригуюча кінцівка.

Шостою вправою була «прогулянка фермера» (стронгмен повинен був пронести дві 148-кілограмові валізи на відстань у 20 м). Вся увага була прикута до пари: Цифра – Григоровський. Саме в очному протистоянні й визначався переможець «Карпатського ведмедя 2019». Великоберезнянський атлет Володимир Цифра подолав дистанцію за 9.45 сек і посів перше місце. Ужгородець Іван Григоровський із результатом 10.73 сек був вимушений вдовольнитися другою позицією. Третім у цій дисципліні був Михайло Ходяков. Четвертим став Олег Пилип’як, а п’ятим – Олександр Штадлер.

У підсумку із результатом 25 очок перемогу на престижному силовому турнірі виборов Володимир Цифра. Іван Григоровський набрав на один заліковий бал менше і розмістився на другій позиції. Трійку кращих замкнув Олег Пилип’як (17 очок). Михайло Ходяков завершив змагання четвертим (15), а Олександр Штадлер – п’ятим (7).

Олег МИКИТА