26626
17:03 3.042020

Як спортивне подружжя виховує на Хустщині майбутніх чемпіонів

Спорт 10004

Їхня стихія – це спорт, тренерство та постійний розвиток. Вони належать до когорти тих, хто не зупиняється на досягнутому, а продовжує тренуватися та ділитися своїми знаннями й досвідом з іншими, удосконалюватися в спортивному мистецтві разом зі своїми вихованцями.

Ідеться про спортивне подружжя – Володимира Голуба та Анну Романенко, які три роки тому взялися активно розвивати кікбоксинг та змішані єдиноборства на Хустщині, створивши мережу бійцівських клубів під назвою «Закарпатські ведмеді». І результати не забарилися: серед їхніх вихованців – чемпіони, призери світу та Європи з кікбоксингу ISKA, переможці престижних змагань з кікбоксингу та змішаних єдиноборств. Секрет успіху, зізнаються тренери, простий: потрібно любити те, чим займаєшся. А ще вони достеменно знають, що фізичне виховання є біологічною потребою, особливо в дітей, а спорт – це завжди мета, яка в будь-якому випадку дасть свій результат.

Володимир Голуб – президент Федерації кікбоксингу України ISKA в Закарпатській області, президент Федерації зі змішаних єдиноборств Закарпаття. За його плечима чимало вагомих здобутків. Він майстер спорту міжнародного класу з кікбоксингу ISKA, кандидат у майстри спорту з греко-римської боротьби та майстер спорту зі змішаних єдиноборств, а також діючий спортсмен – у грудні минулого року здобув почесне «срібло» на чемпіонаті світу Official K-1 Open Amateur World Championship. Анна Романенко – майстер спорту України, магістр спорту, президент Федерації кікбоксингу WPKA в Закарпатській області, віцепрезидент Федерації кікбоксингу ISKA в Закарпатській області, віцепрезидент Федерації змішаних єдиноборств Закарпаття, голова Фонду фізичної реабілітації спорту та здоров’я, і як зізнається, головний її статус – це мати та дружина. Подружжя виховує двох синів, молодшому всього 8 місяців. Однак спортивній матусі це не заважає займатися тренерством, навпаки, Анна сміливо доводить, що декретна відпустка – це чудовий час для втілення різних можливостей, жінка активно працює над собою та мотивує інших.

«Мені пощастило народитися в спортивній сім’ї (батько – тренер зі змішаних єдиноборств, брат – професійний боксер), тому не дивно, що з чотирьох років я почала займатися бойовим мистецтвом. Утім через рік паралельно захопилася танцями. У школі цікавилася й іншими видами спорту, зокрема виступала в збірних командах з гандболу (клуб «Мотор»), баскетболу, легкої атлетики тощо. У 14 років стала помічником тренера з єдиноборств. Закінчивши спортивну школу, вступила до Запорізького гуманітарного університету, де здобула три вищі освіти за спеціальностями: «Менеджер-економіст», «Менеджмент інвестиційної діяльності», «Фізична культура і спорт», однак на цьому мій освітній розвиток не закінчився (усміхається, – авт.). Я сертифікований тренер з фітнесу, велнесу, дитячого розвитку й спорту, пройшла курси з реабілітації й масажу, пілатесу для вагітних тощо. Хтось, можливо, здивується від розмаїття занять, але я переконана, що в сучасному світі, де стільки цікавого та корисного, просто соромно не черпати інформацію і стояти на місці. Я завжди радо вчуся й ділюся своїми знаннями з іншими. А ще мені надзвичайно пощастило з чоловіком, який є моєю надійною підтримкою та головним мотиватором, адже ми обоє любимо спорт, а тренерство вважаємо своїм покликанням», – розповідає Анна.

Так, три роки тому подружжя розпочало активну тренерську діяльність на Закарпатті. Спочатку створили БК «Закарпатські ведмеді» в селі Велятино, згодом, зважаючи на зростання кількості охочих займатися кікбоксингом, розширили осередок у Рокосові та Хусті. І не дивно, адже спортивне подружжя вкладає в тренерську справу всю душу, намагаючись прищепити юному поколінню любов до спорту. І це їм вдається. Спортивні зали збирають дедалі більше вихованців, і завдяки копіткій праці та систематичним тренуванням у спортивній скарбниці клубу з’являється щораз більше нагород. «Закарпатські ведмеді» беруть активну участь у різних обласних, всеукраїнських та міжнародних змаганнях і турнірах, активно розширюючи горизонти й виборюючи вагомі здобутки. Так, гордістю клубу є Михайло Сабадош – чемпіон світу з козацького двобою, Надія Копіл – призерка Європи та світу з кікбоксингу ISKA, Едуард Міговк – володар найвищої нагороди міжнародного турніру в Матесалці за версією К3-ММА – та інші не менш талановиті спортсмени. Наразі БК «Закарпатські ведмеді» налічує понад 300 вихованців із 20 сіл Хустського району. Близько півдесятка з них є призерами України. Крім фізичної підготовки, розвитку навичок і техніки бою, найсамперед своїм обов’язком тренери Анна та Володимир вважають прищепити дитині правильні моральні цінності, виховати всебічно розвинену, впевнену особистість. Украй важливо, на їхню думку, донести розуміння того, що свої знання та спортивні вміння треба використовувати виключно з добрими намірами.

«Єдиноборства багато чого вчать, але найперше – дисципліни. Для нас головне – донести до вихованців правильне трактування, що можна, а що ні, якими можуть бути наслідки певної дії, коли і для чого варто застосовувати фізичну силу. Ми намагаємося навчити їх аналізувати, міркувати, розуміти, що будь-яку ситуацію краще вирішувати мирно, словами, а здобуті знання та навички за межами залу використовувати можна тільки для захисту. З цим у нас жорстко. Скажу відверто, були випадки, коли ми дізнавалися, що дитина порушувала ці правила. Тоді вона несла відповідальність за свої вчинки, навіть до виключення з клубу. Дисципліна, виховання, характер – це основа основ, на якій тримається успішне тренерство», – переконана Анна.

Щоб створити дух здорового суперництва на базі спортивного клубу часто проводять різні змагання й турніри, серед яких найпотужнішим став відкритий чемпіонат «Кубок Хуста» з кікбоксингу та зі змішаних єдиноборств у різних вікових та вагових категоріях, адже зібрав аж 14 команд, а це понад дві сотні учасників не лише із Закарпаття, але й Житомирщини, Львова, Волині. Минулоріч тренери організували для всіх бажаючих олімпійський урок і майстер-клас із самооборони від заслуженого майстра спорту України, кращого тренера з кікбоксингу ISKA 2018 року, 9-разового чемпіона світу та Європи з кікбоксингу й тайського боксу Олександра Олійника. А нещодавно ініціативна Анна започаткувала соціальний проєкт під промовистою назвою «Мама може все» та запустила в інстаграмі марафон, де сама, будучи мамою 8-місячного малюка, тренує дівчат, мотивує і розповідає, як стати здоровішими, стрункішими та красивішими, ділиться правилами здорового харчування, методиками якісних фізичних вправ, які легко виконувати навіть із малечею в домашніх умовах під час карантину. Щаслива мама, дружина і тренер на власному досвіді переконує, що жінка може все, головне, як і в спорті, – дотримуватися чіткого режиму й дисципліни, раціонально розподіляти свій час, щоб розвиватись як фізично, так і морально, робити добрі справи й бути найкращим прикладом для своїх дітей.

Богдана КЛЕКНЕР

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Фінансування пенсійних виплат, житлових субсидій і пільг за квітень жителям Закарпатської області завершено
13:35
У Патрульній поліції Закарпатської області створять новий відділ
12:41
На Хустщині для старшокласників організували триденні польові збори. Фото
11:34
Українці можуть оформити пенсію онлайн
11:02
На Закарпатті обговорили фінансово-економічну ситуацію в області. Відео
10:28
8 000 євро за «квиток зеленим маршрутом». Прикордонники викрили організатора незаконної схеми
10:25
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
Всі новини