ko.net.ua

Українська футбольна команда – наймолодший дебютант єврокубків, угорська – найстарший

Наразі тривають кваліфікаційні матчі до Ліги чемпіонів, Ліги Європи та Ліги конференцій УЄФА сезону 2022/23.

Фото СК «Дніпро-1»

Цей єврокубковий сезон стане дебютним для дев’ятьох команд. Наймолодшим з-поміж новачків є український «Дніпро-1». Наш СК, створений у 2017 році, стрімко розвивається і за п’ять років виграв Другу та Першу ліги України, а в третьому сезоні в УПЛ виборов бронзові медалі та здобув путівку до Ліги Європи.

У другому за силою єврокубковому футбольному турнірі «Дніпро-1» стартуватиме з четвертого кваліфікаційного раунду. Він запланований на 18 та 25 серпня (суперник поки невідомий). У разі успішної двоматчевої дуелі українці потраплять до групового етапу Ліги Європи, а в разі програшу – гратимуть у групі Ліги конференцій.

Щодо інших представників України в єврокубках, то вони більш досвідчені.

86-річний донецький «Шахтар» стартуватиме одразу з групового етапу Ліги чемпіонів (перший тур запланований на 6–7 вересня). 95-річне київське «Динамо» у найпрестижнішому клубному турнірі Європи почне свій шлях із другого кваліфікаційного раунду (20 та 27 липня підопічні Мірчі Луческу зіграють із турецьким «Фенербахче»).

99-річна луганська «Зоря» у нинішньому сезоні виступатиме в Лізі конференцій. Стартуватиме цей колектив із третього кваліфікаційного раунду, який відбудеться 4 та 11 серпня (суперник стане відомий згодом).

Трохи раніше в цьому ж турнірі розпочне боротьбу 67-річна полтавська «Ворскла». Вже 21 та 28 липня у рамках другого кваліфікаційного раунду колектив Віктора Скрипника зустрічатиметься зі шведським ФК «АІК».

Повертаючись до теми новачків, для прикладу зазначимо, що найстаршим дебютантом футбольних єврокубків сезону 2022/23 є угорська «Кішварда» (Ліга конференцій). Цьому ФК уже 111 років і за підсумками минулого чемпіонату вони вперше пробилися на міжнародну арену.

Олег МИКИТА