ko.net.ua

Юний закарпатський шахіст здобув важливу нагороду

Приємна для закарпатських шахістів звістка надійшла з Києва. У столиці нещодавно відбулася церемонія вручення премії імені Євгена Созонова.

Спочатку кілька слів про цей цікавий захід. У 2013 році в Києві було створено Всеукраїнський Благодійний фонд «Дитячі шахи». Засновником фонду виступила відома в Україні міжнародний майстер з шахів серед жінок Олена Бойцун. Колишня дніпропетровська шахістка закінчила Оксфордський університет і згодом стала відомим менеджером. Три роки тому вона виступила ініціатором оригінального проекту, суть якого полягає в організації загальнонаціональної щорічної премії з метою підтримки талановитих та обдарованих дітей віком від 10 до 15 років. Обов’язковою умовою отримання премії є успіхи не тільки у грі в шахи, а й навчанні у школі.

На звання кращого юного шахіста 2015 року претендували кілька десятків юних талановитих шахістів з різних куточків країни. І надзвичайно приємно, що головна премія за рішенням компетентної комісії була присуджена нашому земляку, 13-річному кандидату в майстри спорту, свалявчанину Ярославу Щербаку. Юний шахіст вже кілька років вважається надією закарпатських шахів. Торік він став срібним призером чемпіонату України серед хлопців до 12 років, був учасником чемпіонату світу і Європи. Протягом своєї недовгої шахової кар’єри вже встиг виграти кілька сильних дитячих турнірів як в Україні, так і за кордоном. Ярослав вчиться на відмінно в рідній Свалявській ЗОШ №1, особливо полюбляє математику, англійську, захоплюється класичною літературою.

Вагомі успіхи юного свалявчанина і в престижних обласних турнірах серед дорослих. Звичайно, вигравати у наших провідних майстрів та кандидатів йому ще важкувато, але молодь швидко прогресує, і вихід її на передові позиції – питання нетривалого часу.

Факт отримання премії та всеукраїнського визнання по праву розділяють з юним шахістом його тренери Аттіла Кріштофорі і Андрій Рахмангулов, а також батько, завзятий пропагандист давньої гри Ігор Щербак.

Важливим є й те, що спортивна майстерність юного Ярослава формується і зростає у сприятливих умовах. Постійно працювати над собою його змушує ціла плеяда достойних конкурентів: Олександр Решетар, Валадіс Пеппас, Вадим Петровський, Андрій Іжак та інші.

Аркадій ВОРОВИЧ