37021
17:01 19.122022

Яскравий чемпіонат світу в темний для України час

Спорт 5325

Ось і завершився 22-й за ліком чемпіонат світу з футболу. Найпрестижніший турнір у 2022 році проходив у п’яти містах Катару (на восьми стадіонах) із 20 листопада до 18 грудня.

Фото Associated Press

32 кращі збірні світу за підсумками кваліфікаційних відборів зібралися в одному місці, аби визначити найсильнішого. На жаль, Україна пробитися на мундіаль цього разу не зуміла.

Протягом чотирьох тижнів відбулося 64 поєдинки. Було забито 172 м’ячі, а це в середньому по 2,69 голи за гру. М’ячі у ворота влітали на будь-який смак: як ударами з близької відстані, так і «пострілами» з-за меж штрафного майданчика; як після цікавих комбінацій, так і після прикрих рикошетів.

Не обійшлося без гучних сенсацій. Власне за несподівані результати ми й любимо футбол. Вже після першого етапу (групового турніру) боротьбу припинили такі топові збірні, як Німеччина і Бельгія, та доволі потужні Уругвай і Данія. Натомість у плей-оф вийшли ті, від кого цього очікували менше, як-от Австралія, Японія, Південна Корея та Марокко. Саме ця африканська збірна, напевне, наробила найбільшого галасу.

Якщо в 1/8 фіналу, крім іспанців, усі інші фаворити пройшли далі, то в чвертьфіналі хорватами і марокканцями були зупинені бразильці та португальці відповідно. Також із боротьби вибули англійці (їхніми кривдниками виявилися французи).

Обидва півфінали прийшли за переваги фаворитів. Аргентинці з рахунком 3:0 обіграли хорватів, а французи з рахунком 2:0 – марокканців.

Гра за третє місце між Морокко та Хорватією завершилася перемогою останніх з рахунком 1:2. Відповідно «бронза» ЧС-2022 дісталася європейцям, а найпотужніша африканська збірна завершила змагання четвертою.

Ну, і звичайно фінал Аргентина – Франція, який став справжньою окрасою цього чемпіонату світу. Перший тайм був за аргентинцями, які зуміли забити два м’ячі (спочатку відзначився Ліонель Мессі, а згодом Анхель Ді Марія). Такий результат протримався аж до 80-ї хв, допоки свій бомбардирський хист не продемонстрував Кіліан Мбаппе. Зірковий француз протягом двох хвилин оформив дубль і перевів гру в екстра-тайм.

В овертаймі Аргентина забила втретє (знову відзначився Ліонель Мессі), однак втримати переможний результат їм не вдалося. За дві хвилини до фінального свистка Кіліан Мбаппе вдруге відновив паритет (3:3).

Ім’я переможця довелося визначати в серії післяматчевих пенальті. Краще з ударами виходило в аргентинців, які в підсумку вибороли перемогу (4:2 по пен.) і стали чемпіонами світу 2022. А їхній лідер – Ліонель Мессі – додав до свого величезного доробку ще одну важливу нагороду, якої в найкращого футболіста століття досі не було.

Також додамо, що Ліонель Мессі отримав титул кращого гравця турніру. Інших аргентинців – Еміліано Мартінеса та Енцо Фернандеса – визнали кращим голкіпером та кращим молодим гравцем відповідно. А титул найкращого бомбардира дістався Кіліану Мбаппе (8 голів).

Дуже шкода, що українці не змогли сповна насолодитися цією топовою футбольною подією, оскільки в нашій країні вже 10-й місяць триває війна. Часті обстріли і постійні вимкнення електроенергії не сприяли перегляду футболу. Та все ж це була нагода хоч інколи відволіктися від негативних новин і бодай трохи отримати позитивних емоцій, яких нам зараз так бракує.

Олег МИКИТА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах