37151
12:31 10.012023

Топ-10 спортивних подій Закарпаття 2022 року

Спорт 5580

Уже традиційно в січні ми згадуємо найяскравіші спортивні події попереднього року.

2022 рік для України виявився складним. Війна вплинула на всі сфери нашого життя. Спорт винятком не став. Тривалий час у нашій країні не проводили офіційні спортивні заходи, а багато спортсменів не мали змоги навіть тренуватися. Хтось і взагалі покинув улюблену справу й пішов на фронт захищати свою батьківщину.

Попри всі труднощі через кілька місяців після початку повномасштабної війни спортивні події в України відновилися. З паузами через повітряні тривоги, відключення електроенергії, та все ж вони стартували. Незважаючи на це все, багато закарпатських спортсменів зуміли продемонструвати високі результати як на всеукраїнських змаганнях, так і на міжнародних.

Ми виділили 10 найяскравіших спортивних подій для Закарпаття у 2022 році. Зазначимо, що в переліку вони розташовані не за значущістю, а за датою проведення.

П’ятеро наших спортсменів виступили на Олімпіаді

4–20 лютого увага любителів спорту була прикута до Пекіна (Китайська Народна Республіка), де відбувалися XXIV зимові Олімпійські ігри.

Україну представляли 45 спортсменів у 12 видах спорту. Із Закарпаття на престижні змагання поїхали п’ятеро олімпійців: Аннамарі Данча (сноубординг), Іван Ковбаснюк (гірськолижний спорт), Анастасія Шепіленко (гірськолижний спорт), Олександр Окіпнюк (фристайл) та Анастасія Меркушина (біатлон).

Приємно вразив гірськолижник із Рахівщини – Іван Ковбаснюк. У швидкісному спуску він зайняв 33-тє місце, що є найкращим показником серед українських спортсменів у цій дисципліні на Олімпійських іграх. А в супергіганті закарпатець показав 32-й час – краще досягнення українців у цій дисципліні за чотири попередні Олімпіади. Окрім цього, рахів’янин був 14-м у комбінації. На жаль, у заключних змаганнях – слаломі – наш гірськолижник не зумів фінішувати.

Ужгородська сноубордистка Аннамарі Данча на четвертій для себе Олімпіаді зіштовхнулася з неприємностями. Спочатку в неї виявився позитивний тест на Covid-19, а згодом, після негативного тесту, її не хотіли допускати до старту. На щастя, потім усі питання владнали й Аннамарі таки вийшла на старт, однак ці події залишили певний відбиток на її виступі, і в паралельному гігантському слаломі вона не змогла продемонструвати свої найкращі вміння. Як підсумок – 26-те місце.

Гірськолижниця Анастасія Шепіленко в гігантському слаломі показала 39-й результат, а в супергіганті – 37-й. Щодо слалому, то тут їй фінішувати не вдалося.

ФристайлістОлександр Окіпнюк не зумів повноцінно підготуватися до своїх головних стартів, оскільки напередодні мав позитивний тест на Covid-19 і був відправлений на самоізоляцію. Та попри всі складнощі він пробився до фіналу (дисципліна – акробатика) і зайняв там 9-те місце, що є доволі хорошим результатом.

Наша біатлоністка Анастасія Меркушина у спринті показала 24-й час, а в гонці переслідуванні – 25-й. Також вона змагалася в естафетній гонці, де українська збірна зайняла 7-ме місце.

Закарпатці змагалися на зимовій Паралімпіаді

До Пекіна, де з 4 до 13 березня проводилися ХІІІ зимові Паралімпійські ігри, збірна України вирушила у складі 20 спортсменів та 9 помічників для атлетів із вадами зору, які змагалися у двох видах спорту – лижних перегонах та біатлоні. Відрадно, що до когорти кращих українських паралімпійців увійшло двоє закарпатців, а саме Олександр Алексик і Серафим Драгун.

Українці приємно вражали своїх прихильників і стабільно піднімалися на п’єдестал пошани. Загалом нашим паралімпійцям удалося вибороти 29 медалей, з яких 11 золотих, 10 срібних і 8 бронзових, що стало новим рекордом. У медальному заліку синьо-жовта дружина посіла високе друге місце.

Закарпатці викладалися на повну, однак вибороти омріяні нагороди їм, на жаль, не вдалося. Та сам факт виступу на таких престижних змаганнях уже є успіхом. Олександр був 13-м на дистанції 10 км (біатлон, сидячи) та 19-м на дистанції – 6 км (біатлон, сидячи). А Серафим на дистанції 6 км (біатлон, стоячи) прибув до фінішу 15-м. Окрім цього, він показав 15-й час у лижних перегонах на 15 км (класика, стоячи).

«Срібло» мукачівця на Іграх нескорених

16–22 квітня в Гаазі (Нідерланди) відбулися Ігри нескорених. Це міжнародні спортивні змагання за участю військовослужбовців та ветеранів, які зазнали травм, поранень чи захворіли під час виконання службових обов’язків.

До складу української команди ввійшов закарпатець Рустам Росул. Він є ветераном Держприкордонної служби. 10 жовтня 2014 року Рустам разом із побратимами потрапив у засідку. Їх обстріляли. Тоді загинуло двоє хлопців із Мукачева і Сваляви. Рустам зазнав поранення, через яке опинився в інвалідному візку.

На міжнародних спортивних змаганнях закарпатець виступив у дисципліні – штовхання ядра. Представник Срібної землі продемонстрував високий рівень майстерності й виборов «срібло».

Благодійні футбольні матчі

Закарпатські спортсмени, як власне й усі українські, не залишаються осторонь війни. Вони намагаються постійно допомагати нашій армії і тим, хто цього потребує. Навесні в нашому краї стартували перші благодійні футбольні матчі. Вони стали доброю традицією і протягом року стабільно проводилися в різних районах Закарпаття.

Наймасштабніші та найяскравіші відбулися в Ужгороді. На Срібну землю приїздило багато зіркових футболістів, баскетболістів, стронгменів, журналістів, телеведучих, блогерів, акторів, співаків та ін. Вони разом об’єднувалися, аби зіграти в футбол і подарувати глядачам позитивні емоції, яких так бракує в цей складний час.

На благодійних футбольних матчах удалося зібрати не десятки і навіть не сотні тисяч гривень, а мільйони, що є дуже хорошим результатом.

Феєрія наших фехтувальників

У другій половині червня в турецькій Анталії відбувся XXIV чемпіонат Європи з фехтування серед чоловіків та жінок.

Для уродженців Закарпаття – 25-річної Влади Харькової та 20-річного Василя Гумена – ці континентальні змагання були дебютними. У підсумку вони виявилися для них надзвичайно успішними. Закарпатці перебували в чудовій спортивній формі й цілком заслужено зуміли піднятися на п’єдестал пошани.

Розпочнемо з Влади Харькової, котра в особистих змаганнях шпажисток виборола чемпіонське звання. Наша фехтувальниця вдало подолала груповий етап і кваліфікувалася в раунд плей-оф. У турнірі на вибування закарпатка по черзі обігрувала доволі сильних суперниць. У фіналі Харькова здолала срібну призерку Олімпійських ігор 2016 року, дворазову чемпіонку світу в особистому заліку італійку Росселлу Ф’ямінго (15:10) і виборола титул чемпіонки Європи.

На досягнутому Влада не зупинилася і в командних змаганнях шпажисток здобула «бронзу».

Щодо закарпатця Василя Гумена, то він також став призером у командних змаганнях з фехтування на шаблях. Наша команда перемогла іспанців, німців та турків, а ось у фіналі поступилися угорцям. У підсумку українці були нагороджені срібними медалями, що є хорошим результатом.

Іоанна Скуба – чемпіонка світу з ММА

17–20 серпня в Абу-Дабі (Об’єднані Арабські Емірати) проходив чемпіонат світу зі змішаних єдиноборств ММА серед дітей, юнаків та юніорів.

Мукачівка Іоанна Скуба змагалася в категорії до 52 кг серед спортсменок віком 16–17 років. Представниця Срібної землі провела чотири бої з дівчатами з Індії, Ірландії, України та Казахстану. Наша спортсменка відчутно переважала суперниць і впевнено крокувала до своєї мети.

«Найважче було боротися з українкою, адже в другому колі я травмувала руку, тому далі змагатися вже стало досить складно. Лікарка не радила виходити на поєдинок, але я вирішила продовжувати і перемогла. Далі був фінал з казашкою, останній крок до мрії. Я не бажала втрачати свій шанс і подолала її в першому ж раунді», – розповіла Іоанна Скуба.

«Хуст» дебютував на професійній арені

У 2022 році зникли або ж призупинили свою діяльність чимало професійних футбольних клубів України. На жаль, серед цієї когорти опинилися й два закарпатські колективи – «Ужгород» і «Мункач (Мукачево). На щастя, паралельно з’явилися й нові ФК.

Чемпіон Закарпаття 2021 року – ФК «Хуст» – прагне розвитку й у сезоні 2022/23 вирішив вийти на новий для себе рівень і спробувати свої сили в статусі професіоналів (закарпатці заявилися в Другу лігу України). Аби не пасти задніх, у період міжсезоння команда підсилилася гравцями, які вже мали досвід гри в лігах під егідою ПФЛ.

У першому колі змагань (10 турів) наша команда здобула три перемоги та чотири нічиї, завдяки чому розмістилася на шостій сходинці турнірної таблиці. Сподіваємося, що в другій частині чемпіонату хустяни продовжать демонструвати стабільні результати й завершать дебютний сезон на хорошій позиції.

Масштабний Khust half marathon 2022

30 жовтня в Хусті відбувся традиційний легкоатлетичний захід – Khust half marathon. У 2022 році хустський півмарафон пройшов уже вчетверте і став найбільш масштабним за всю історію проведення. Його учасниками були понад 500 бігунів з усієї України. Організатори підготували різні дистанції, оскільки не всім було до снаги подолати 21 км.

Ця спортивна подія об’єднала не лише бігунів, хоча серед учасників були і професійні спортсмени, але й любителів активного відпочинку та просто людей, які хотіли долучитися до благодійності. Адже щоразу метою акції є збір коштів. Раніше організатори прагнули допомогти в лікуванні хворих діток, а тепер вирішили підтримати армію. Загалом удалося зібрати понад 200 тисяч гривень. За ці кошти було придбано автомобіль для військових.

Наші баскетболісти перейшли на новий рівень

Останніми роками головна баскетбольна команда Закарпаття – «Ужгород» – виступала в Першій лізі України. Не завжди нашим спортсменам удавалося демонструвати хороші результати й боротися за високі місця.

У 2022 році відбулися певні зміни в організації проведення чемпіонату України і Перша ліга була об’єднана з Вищою. Відповідно ужгородська команда стала учасницею другого за силою баскетбольного дивізіону країни.

Перед початком сезону 2022/23 були песимістичні прогнози, однак закарпатські баскетболісти швидко їх спростували. Стартовий відрізок чемпіонату (9 ігор) наша команда провела на хорошому рівні й виборола 6 перемог поспіль. Тепер «Ужгород» займає третю сходинку в групі й претендує на прохід до наступного етапу змагань за медалі чемпіонату.

Амбіційні «Карпати-ШВСМ»

Сезон 2022/23 – другий за ліком для ужгородських гандболістів в українській Суперлізі. Якщо в першому наші спортсмени перебували в нижній частині турнірної таблиці, то в другому – на вершині.

У міжсезоння ужгородський ГК підсилився кваліфікованими виконавцями і змінив головного тренера: тепер цю функцію виконує колишній керманич «Портовика» Сергій Гордієнко. Наша команда поставила перед собою амбіційні завдання – вибороти медалі Суперліги.

У 2022 році «карпатівці» провели сім матчів, у яких здобули п’ять історичних перемог. З кожним туром закарпатці прогресують і вже зараз є серйозними претендентами на нагороди. Якщо вдасться продовжувати в тому ж дусі, неодмінно досягнуть свого.

Перелічені успіхи наших спортсменів укотре доводять, що українці незламні й можуть демонструвати свої найкращі якості навіть у таких важких умовах. Віримо, що у 2023 році наші спортсмени досягнуть ще більших висот. А головне – Україна здобуде свою найважливішу перемогу.

Олег МИКИТА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах