37672
10:31 9.032023

Угорські фахівці допомагають відроджувати колишню славу закарпатського гандболу

Спорт 5197

У 70-89-і роки спортсмени цього виду спорту нашого краю демонстрували якнайвищі результати – жіноча команда під керівництвом Заслуженого тренера України Йосипа Зупка виступала у вищій лізі тодішнього СРСР, виборювала медалі різного гатунку, в тому числі золоті. У її складі виступали такі відомі гравці, як нападник, срібний призер першості світу Людмила Задирака, голкіпер, олімпійська чемпіонка Ніна Гецко, інші.

Благодійний фонд “ГЕНІУС”, що діє в Берегові при Закарпатському угорському інституті, спільно з Центром спортивної Академії Федерації гандболу Угорщини вирішили відновити славу цієї гри в регіоні й з цією метою запровадили спеціальну програму підготовки талановитих дітей, вдосконалення майстерності вже діючих гравців та їх наставників.

Відкриття акції відбулося в актовому залі ліцею ЗУІ. Присутніх тепло вітала директор фонду Наталія Вароді. Вона розповіла, що очолювана нею благодійна організація вже вдесяте проводить турнір з гандболу пам’яті Йосипа Зупка, який нинішнього сезону стартує у травні. Окрім цього, у 15 населених пунктах області створили центри підготовки юних спортсменів, куди вже записалися 860 бажаючих вдосконалювати свою майстерність.

Президент вишу Ілдика Орос наголосила, що інститут створить всі умови для плідної роботи цих формувань.

Ректор ЗУІ Іштван Черничко відмітив, що згадувана програма наочно спростовує чутки, ніби-то Закарпаття останнім часом опустіло.

“Бачимо, що в нас є достатньо молоді, яка хоче жити на рідній землі та вдосконалюватися й добиватися високих результатів саме тут,”- акцентував науковець.

Керівник Центру підготовки спортсменів та тренерів ручного м’яча Федерації гандболу Угорщини Ласло Горват зауважив, що вони охоче сприяють розвитку цього виду в регіоні, насамперед на Закарпатті.

“Для цього намагаємося створювати центри підготовки на місцях, закуповуємо для них потрібний інвентар,- зазначив досвідчений тренер.- Сподіваємося, що незабаром побачимо когось із наших вихованців у складі збірних України чи Угорщини.”

Враженнями від діяльності центрів підготовки поділився голова Берегівської районної ради Карло Резеш, який нещодавно особисто відвідав кілька таких осередків. Переконався, що окрім занять, тут систематично проводять різні змагання, турніри, що заохочують підлітків ще наполегливіше займатися вдосконаленням своєї майстерності.

“Переконаний, що найближчим часом гандбол стане в області популярнішим, ніж гра № 1 – футбол,- відмітив очільник Берегівщини.- Бо багато-хто розпрощався з ним і почав займатися ручним м’ячем.”

Микола Горват

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах