37952
16:25 3.042023

Три дні запеклих змагань: у Мукачеві провели Чемпіонат України зі спортивного орієнтування. ФОТО

Спорт 5072

З 31 березня по 2 квітня понад 700 спортсменів зі всієї країни та гостей з міста Бая Маре Румунія змагались за звання кращих орієнтувальників.

Спортивне орієнтування — вид спорту, суть якого полягає в орієнтуванні на місцевості за допомогою карти та компаса та найшвидшого знаходження заданих контрольних пунктів.

Програма змагань передбачала 3 змагальні дистанції: середня, довга та скорочена, які охоплювали села Лавки та Ділок.

На старт короткої дистанції, третього змагального дня, вийшов найстарший 75-ти річний орієнтувальник цього Чемпіонату. Загалом участь у змаганням могли взяти спортсмени будь-якого віку.

Олександр Оришко з Луцька біг дистанцію у категорії – чоловіки 40+. Розповідає, що спортивним орієнтуванням займається вже з 1995 року, тому зараз від змагань намагається отримати в більшій мірі задоволення, аніж перемогу та цінує можливість зустрітися з давніми друзями. Щодо самого спорту, то вважає його дуже корисним для усіх, без винятку.

« У цьому виді спорту потрібні не тільки фізичні навички, треба ще й думати головою. А ще орієнтування не набридає, бо кожного разу потрібно бігти дистанції на нових локаціях.

Спортивне орієнтування допомагає орієнтуватися людині у просторі загалом. І тут мова йде не тільки про ліс, але й про звичне життя, зорієнтуватися у місті, в метро, навіть у будинку, якщо потрібно знайти аварійний вихід. Завдяки цьому виду спорту дуже добре розвивається і зорова пам’ять. Побачивши карту один раз, ти повинен запам’ятати куди тобі треба рухатися. Я б, особисто, порекомендував усім дітям-займатися спортивним орієнтуванням, щоб навіть в школах вводили такий обов’язковий предмет. Якщо взяти Скандинавію, то там це взагалі національний вид спорту. На змагання приїжджають по 20-30 тисяч людей, на великі багатоденки»,- розповідає Олександр.

Почати займатися спортивним орієнтуванням ніколи не пізно, на своєму прикладі доводить пані Інна з Вінниці.

«Мій чоловік Олександру у студентському віці займався спортивним орієнтуванням. Потім була велика перерва і от три роки тому він знову повернувся у цей спорт. Я весь час на старті проводжала, а на фініші зустрічала. А от сьогодні і в мене дебют. Я вдячна чоловіку, що взяв мене з собою, бо мені дуже сподобалось. І у Мукачеві хоч я і не вперше, але я все одно у захваті»,- ділиться емоціями жінка.

Щодо переможців, то серед 27-ми ДЮСШ, що брали участь у змаганнях, кращими стали – ДЮСШ Пуща-Водиця м. Київ; 2 місце – ДЮСШ УО м. Калуш; 3 місце – ДЮСШ м.Ірпінь.

Серед позашкільних закладів освіти, перемогу здобули – 1 місце – Волинський обласний центр національно-патріотичного виховання, туризму і краєзнавства учнівської молоді; 2 місце – Дитячо-юнацький клуб спортивного орієнтування і туризму «Валтекс» м. Лубни; 3 місце – Центр позашкільної освіти м.Дніпро.

До церемонії нагородження долучився також начальник управління освіти, культури, молоді та спорту Мукачівської міської ради – Михайло Лабош.

« Я радію, що місцем проведення змагань організатори обрали саме Мукачево і нашу мукачівську громаду. Я дуже сподіваюся, що учасникам тут було комфортно і все сподобалось. Спортивне орієнтування у Мукачеві знають та люблять»,- зазначив Михайло Лабош.

Ірина Грабко

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах