38747
09:27 5.062023

У Хусті пройшло видовищне благодійне свято спорту «Khust HalfMarathon»

Спорт 2278

У неділю, 4 червня, у Хусті пройшов цікавий благодійний захід – ювілейний п’ятий напівмарафон «Khust HalfMarathon».

Як повідомили організатори, метою забігу було зібрати кошти на дві важливі цілі – на лікування маленького хустянина Йосипка Лемка, який наразі проходить реабілітацію у Польщі і в якого діагностували спінальну м’язову атрофію та на нагальні потреби ЗСУ.

Саме кошти за реєстрацію на дистанцію 1 кілометр невдовзі мають бути передані хустинці Тетяні Лемко на порятунок сина-школяра.

Не випадково для цієї мети обрали легку дистанцію, адже таку незначну відстань можна було не просто пробігти, а без особливих зусиль пройти пішки, тож бажаючих подолати її виявилося чимало (більше сотні). Слід зазначити, що «Khust HalfMarathon» уже не вперше збирає донати на допомогу як хворим дітям, як і на Збройні Сили. Торік, зокрема, завдяки бігунам було придбано автомобіль для військових.

Цього ж року зареєструвалася рекордна кількість учасників. І поки одні змагалися витривалістю, збиралися силами та насолоджувалися результатами, інші – група підтримки та родичі… могли неподалік від місця старту поласувати смачним закарпатським бограчем, який припав до душі навіть тим, хто їв його вперше в житті. А таких, між іншим, було досить таки багато…

Сам же спортивний захід почався із руханки, під час якої усі спортсмени «розігрілися» і запрограмували себе на вдале подолання заявленої дистанції (а їх було декілька). Відтак хвилиною мовчання вшанували всіх полеглих у страшній війні, яка прийшла на українську землю. А далі, після спільного виконання Гімну, розпочалися старти.

«Цей напівмарафон у нас ювілейний, проводиться п’ятий рік поспіль, – розповів «Карпатському об’єктиву» організатор Андрій Козир. – На всіх дистанціях зареєструвалося близько 600 учасників, це – рекордна кількість! Із дистанції на 1 кілометр кошти підуть на допомогу Йосипу Лемко. Йому на лікування ми збирали гроші вже 2 роки тому. Усі інші кошти буде спрямовано на офіційні потреби Збройних Сил України. У минулому році нам вдалося купити автомобіль для медиків, декілька Starlink’ів, генераторів, білизну та багато іншого, у чому наші військові мали потребу саме на той час. Цього разу також кошти підуть на перекриття тих потреб, які тепер мають наші захисники та захисниці».

За словами пана Андрія до напівмарафону долучилися учасники з різних куточків України, навіть уродженці нині окупованого Маріуполя, а також із Херсона, Одеси, Миколаєва, Сум. Є також учасник із Польщі та один зі Швейцарії.

«Тішить, що до заходу долучилися люди не тільки з різних територій, але й різного віку. Зареєструвався навіть чоловік із 1955 року народження, якому зараз 68 років», – додав він.

Вітання від голови Закарпатської ОВА Віктора Микити учасника напівмарафону передав його заступник Василь Іванчо.

«Тішить, що кожен подібний захід встановлює нові рекорди! Тим більше, такий корисний і для здоров’я, і спрямований на підтримку наших земляків, які воюють у гарячих точках. Закарпатці молодці! А українці – взагалі непереможна нація!», – зазначив він.

Також учасників зібрання привітав перший заступник голови Закарпатської ОВА Мирослав Білецький.

«Добре, що до такого цікавого заходу долучилося так багато людей! Це вже – перемога над собою і чудовий приклад для інших! Ми сильні і повинні вчитися перемагати!», – запевнив чиновник.

Самі закарпатці раділи можливості долучитися до марафону.

Ужгородська спортсменка Мирослава Беца наголосила, що їй було неймовірно приємно вкотре випробувати свої сили.

«Наша команда – «Family FitTeam» прибігла 4 з 24 команд в естафеті 4 по 5 км. Дякую організаторам за чудовий біговий івент. А ще спасибі нашим ЗСУ за можливість бігати і жити!», – поділилася вона думками.

Хустянка Марія Бобик є постійною учасницею подібних спортивних заходів, хоча до спорту в повсякденному житті не має жодного стосунку.

«Ми щоразу до півмарафону долучаємося з друзями цілими родинами. Цікаво випробувати сили, зробити зусилля над собою і дійти до фінішу. Так-так… дійти, а не добігти! Насправді не завжди ми добігаємо, бо ніхто з нас професійно спортом не займається, але головне – не перемога, а участь і сам процес», – аргументувала жінка.

Серед учасників забігів були і переселенці, які наразі мешкають у нашому краї.

«Люблю активний відпочинок і мені подобаються заходи, які дають можливість зміцнити здоров’я, розвіятися психологічно, – зізнався «Карпатському об’єктиву» Микола Терещенко з Харкова. – Ніколи раніше не був учасником подібного дійства. Я не бігун, хоча у спортзалі завжди займався, однак мене більше цікавили силові вправи. Тому приємно, що впорався, показав непоганий результат і готовий у майбутньому й надалі так незабутньо проводити вихідні».

Вдалому подоланню дистанцій неабияк сприяла навіть сама погода, бо не було ні дощу, ні спеки. Загалом напівмарафон виявився цікавим не лише для учасників. Бігунів захоплено зустрічали глядачі оплесками, коли вони пробігали повз них і бажали вдалого фінішу, дякували за благодійні внески та посильний вклад у добру справу.

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах