ko.net.ua

Закарпатці у складі збірної України здобули «срібло» на чемпіонаті Європи зі спортивного орієнтування

Вихованці КОДЮСШ «Спартак» взяли участь у ХІХ чемпіонаті Європи з рогейну, який нещодавно відбувся у місті Турку (Фінляндія).

Участь у змаганнях взяли близько 225 команд (понад 500 спортсменів) з 28 країн. Чемпіони визначалися в абсолютній категорії та окремо в чотирьох вікових категоріях у трьох класах: серед чоловічих та жіночих команд, а також у змішаному класі.

У юніорському класі (мікс) до 23 років перемогла команда «Porgupohia/RakvereOK» з Естонії, набравши 399 балів. Другу сходинку посіли представник Ужгородщини – студент УжНУ (факультет «Здоров’я людини») Олександр Желізняк та ужгородка Олександра Жинкевич (факультет «Стоматологічний»), набравши 250 балів та виконавши норматив майстра спорту України. Вітаємо спортсменів та тренерів з вдалим виступом.

Рогейн 24 години – це самостійний вид спорту, досить близький за змістом до спортивного орієнтування, пригодницьких перегонів і гірських марафонів. Формально його можна вважати командним (склад команди від 2 до 3 осіб) добовим орієнтуванням по вибору, хоча насправді він значно відрізняється від класичного спортивного орієнтування.

На відміну від спортивного орієнтування – індивідуального виду спорту – де розташування дистанції до самого старту є секретом для учасників, у рогейні спортсмени знайомляться з місцем знаходження контрольних пунктів за 2-3 години до старту, команда сама визначає собі завдання під силу, вибирає порядок проходження дистанції і темп руху. Формат змагань (взяття контрольних пунктів за вибором) дозволяє в будь-який момент повернутися в базовий табір, де забезпечена гаряча їжа, можна переночувати і продовжити проходження дистанції на наступний ранок.

Георгій Фечо, Голова ФСО Закарпаття