40298
14:31 19.102023

Олександр Бандура – про 250 матчів, становище «Миная» в таблиці та помилки суддів

Спорт 1392

В рейтингу вікових гравців УПЛ капітан «Миная» Олександр Бандура займає друге місце. Матч проти «Оболоні» став для 37-річного голкіпера 250-им у складі представників УПЛ в рамках внутрішнього чемпіонату, Кубку та євротурнірів.

Фото ФК «Минай»

У складі закарпатської команди Бандура провів вже 37 поєдинків, у десяти з яких не пропускав. Попередній шатаут голкіпер оформив у матчі проти «Руха», перед стартом якого отримав пам’ятку футболкою з числом «250». У розмові з UA-Футбол досвідчений воротар поділився своїми емоціями.

Як відчуває себе футболіст, який провів 250 матчів на вищому рівні?

– Добре себе відчуває. Тренується далі, щоб ця позначка не стала межею. При чому, тренується з тим самим запалом, як у молодості.

Це серйозний ювілей – «250»?

– Так, але міг зіграти набагато більше матчів. Тобто, досягти цієї позначки раніше. Пізно почав – десь у 25 років постійно став виходити у складі. До цього багато ігор провів у Першій та Другій лігах, на район грав, область, місто. Пройшов шлях з низів, як то кажуть. Хлопці з таких великих клубів як «Шахтар», «Динамо» там ніколи не були.

Мені здається, ти не з тих футболістів, які рахують та звертають увагу на статистику. Це так?

– Так. Ніколи не рахував. Про різні позначки, факти дізнаюсь зі ЗМІ. Я просто люблю футбол і добре, що у мене є змога грати. Отримую задоволення від тренувань та ігор. Від самої гри отримую кайф як у 27.

“Кайф” залежить від результатів?

– Звичайно. Якщо не досягаєш позитивного результату, починаєш щось шукати у собі. Причину невдач. Що не так робиш? В першу чергу у собі шукаєш, потім починаєш звертати увагу на партнерів. Хоча це й не правильно. Для цього є тренер, він розбирає гру команди. А кожен має слідкувати за своєю грою та робити висновки з результатів. Якщо голкіпер відіграв на «нуль», як то кажуть, це не завжди означає, що він отримав гарну «оцінку» за матч. Воротар може розпочинати атаки – чи правильне він приймав рішення, чи віддавав точні передачі і так далі.

Тебе може вивести з рівноваги ситуація, коли ти зіграв вдало й не пропустив, а партнери мали моменти і не реалізували їх?

– Так, трапляється й таке. Деколи дуже злить. Але за це «піхати» партнерам не можу. Такий стан погано впливає на настрій у наступних іграх. Тому потрібно нейтрально реагувати у таких випадках. Висловлювати думку, якщо тебе про неї запитують. Якщо у заключній фазі помилку допустив нападник чи півзахисник, він і сам знає про це. І вже проводить роботу над помилками в своїй голові, а потім і на полі. Зайвий раз загострювати на цьому увагу не потрібно. Тим паче, що, знов таки, для цього є тренерський штаб. Вони підкажуть, як потрібно було зіграти у тому чи іншому епізоді.

Для тебе кожна гра – це нова історія чи ти виходиш на поле з настроєм, який формується за рахунок чинних серій та результатів?

– Абсолютно нова історія. Новий матч – це те, чого раніше не було. Те, чого з тобою ще не траплялось. Ігри не повторюються – усі унікальні. Нова історія, яка починає писатись зі стартовим свистком. Та це магія. Люблю футбол.

Були моменти у кар’єрі, коли з’являлась зневіра та опускались руки?

– Так. Думаю, такі етапи переживала більшість людей незалежно від професії. У футболістів це пов’язано з серіями поразок зазвичай. У такі моменти ти маєш сам знайти у собі сили, щоб відновити психологічний стан. І, звичайно, добре, коли поряд є досвідчений тренер, який поговорить, підтримає, дасть цінну пораду.

Потрібно продовжувати натхненно працювати на тренуваннях й намагатись перекреслити минулі серії, кур’йози. Добре, що в «Минаї» гарний тренувальний процес, налагоджений. Передивляємось нападників, аналізуємо їхні дії, нестандартні рішення. Андрій Новак дуже багато роботи виконує у цього плані. Знає, як навчити воротаря вивчати свого суперника.

Як ти вважаєш, чому сезон-2023/24 для «Миная» проходить значно важче попереднього?

– Невдалий старт. Мало очок набираємо. При цьому по грі я б не сказав, що ми погано діємо. У кожній зустрічі маємо чудові моменти, але виникає проблема з реалізацією. Це насторожує. Здається, у минулому сезоні у нас було менше можливостей в іграх забити, але вдавалось витискати з них голи. Зараз атакуємо більше, досягти цілі не можемо, ще й пропускаємо багато.

Календар вплинув на поточний результат?

– Думаю, ні. Ми дали бій «Динамо» у першому турі, хоч по рахунку цього й не скажеш. Хто дивився ту зустріч, бачив, що у нас було достатньо моментів забити, як мінімум, другий гол. Та й пропустити могли менше. Напевно, крім матчів проти «Шахтаря» та «ЛНЗ» ми зі всіма суперниками грали майже на рівних.

Ще й помилки арбітрів часто траплялись не в нашу користь. Напевно, хибні рішення були випадкові, але це все одно помилки – їх визнає Комітет арбітрів. І зараз зникла впевненість, що у присутності на матчах системи ВАА суддівство буде кращим. У матчах проти «Дніпра-1» та «Полісся» нам призначали смішні пенальті. У грі 8-го туру Твердохліб просто приземлявся й мав у цей момент бачити, що відбувається у нього під ногами? За таким принципом призначення порушень у штрафній під час верхової дуелі можна взагалі не боротись, а підставляти ноги під суперників, які вискочили за м’ячем.

Розкажи про той пенальті. Ти реагував по удару чи знав, що Василь Грицук виконає «панєнку»?

– Передивлявся минулі 11-метрові у його виконанні та ще до гри сказав тренеру, що у випадку пенальті залишусь стояти по центру воріт. Так і зробив.

В команді є віра, що поточну турнірну ситуацію ще можна виправити й досягти поставленої на сезон цілі?

– Звичайно, є. Доки команда зберігає теоретичні та математичні шанси виправити своє становище, має зберігатись й віра. Як інакше?

Віра є у тебе чи у всієї команди? В «Минаї» зараз багато молодих футболістів, які вперше зіштовхуються з таким турнірним тиском.

– Важко говорити за інших. Здається, є. Немає якогось утопічного настрою в колективі. У мене віра точно є.

«Минай» зараз у кожному матчі вважається аутсайдером. Ця ситуація впливає на команду?

– Ні. Деколи це навпаки допомагає правильно налаштуватись. Легше грається. Якщо всі вважають тебе аутсайдером, у тебе є змога та бажання довести, що це помилка. Ми вже робили це у поточному сезоні – відбирали очки у «Дніпра-1», «Зорі», «Руха». Так прийдуть і перемоги у матчах, де перед стартовим свистком нас вважали андердогами.

Як оціниш молодих новачків «Миная», які зараз все частіше потрапляють у фокус ЗМІ – Тимура Корабліна, Єгора Гунічева?

– Хлопці помітно додають. Їм просто потрібно працювати на тренуваннях, щоб тренер бачив це й довіряв місце у складі. В принципі, це вже відбувається. Від збільшення кількості ігрового часу у них зростатиме впевненість у власних силах. Буде покращуватись гра, взаємодія. Обидва мають гарний потенціал. Потрібна практика.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах