ko.net.ua

Підсумки футбольного року на Закарпатті

Прихід 2017-го ще й ще раз дає привід поглянути на те, що хорошого було в 2016-му (погане ж згадувати зась!).

Не претендуючи на істину в останній інстанції, усе ж виокремлю окремі світлі миттєвості, які дають підстави присвоїти почесні титули тим чи іншим заходам, процесам, явищам.

Змагання року

Без сумніву, виокремлюємо чемпіонат області з футболу у вищій лізі. За високим рівнем організації, якісною матеріальною базою, зарядом суперництва й видовищністю минулого року це були дійсно кращі змагання в краї.

Будівництво року

У зазначеній номінації відзначу зведення й реконструкцію стадіонів на Закарпатті. Навряд в Україні знайдеться ще така область, де в містах і селах стільки зроблено для розвитку матеріальної бази клубів. Згадаймо зусилля спонсорів, функціонерів, будівельників та інших працівників, які добре попрацювали (чи й продовжують працювати!) в Минаї, Ужгороді, Середньому, Виноградові та інших населених пунктах області.

Досягнення року

Скажемо велике спасибі нашим ветеранам. У чемпіонаті України вони зуміли стати володарями всіх трьох комплектів медалей: золотих із-поміж гравців віком 60 років і старші, срібних та бронзових серед футболістів «50+». Відповідно це команди з Коритнян (Ужгородський район), Мукачева та Ужгорода. Молоді є на кого рівнятися!

Захід-надія року

Окремо слід виділити й змагання ДЮФЛ Закарпаття. Хоч у дитячо-юнацькому футболі проблем ще вистачає (власне, і формат зазначеної першості перебуває в стадії реформування), але сам факт, що за складних економічних умов удалося повноцінно організувати суперництво між командами різних вікових груп, забезпечити спортивні заклади транспортом, заслуговує на увагу.

Захід-популяризатор року

Тут, безперечно, поза конкуренцією проведення фіналу чемпіонату ДЮФЛ України і турніру на честь Андрія Гаваші. У них змагалися відповідно кращі команди країни та із-за кордону, котрі гідно могли оцінити зусилля організаторів щодо забезпечення учасникам якісних полів, умов проживання та відпочинку. А це неабияк зміцнило футбольний авторитет Закарпаття.

Клуб року

На це звання, переконаний, заслужили два ФК – «Ужгород» і «Севлюш». Перший тому, що активно розвивав інфраструктуру, показав неймовірний футбол і став чемпіоном області. А другий практично так само: виграв «срібло», а юнаки ще й «золото», та модернізував власну базу.

Районна федерація року

На цей титул, мабуть, найбільше заслужила Іршавська РФФ. Насамперед завдяки умінню тримати виклики сьогодення, розвивати дитячий футбол та постачати якісних арбітрів.

Володимир ТАРАСЮК, ФФЗ