ko.net.ua

Олександр Зубковський розповів про старт закарпатської баскетбольної команди на всеукраїнському рівні

18 жовтня у Кубку України розпочнеться другий кваліфікаційний раунд.

На цьому етапі у боротьбу за почесний трофей вступають 15 представників Вищої ліги. Зокрема, її переможець івано-франківська Говерла прийме команду з Закарпаття – Ужгород-УЖНУ-ЗОДЮСШ. Вона є дебютантом Першої ліги. З головним тренером закарпатців Олександром Зубковським спілкуємося про його молодий колектив.

– Команда в Ужгороді бойова, хоч і молода. Її основу складають студенти і хлопці 2001-го року народження. Але є і більш старші. Більше п’яти років ми грали у чемпіонаті Західного регіону. Грали навіть тоді, коли він входив до складу першої ліги. Грали у плей-оф першої ліги, посіли там 4 місце у 2014-му році. Саме тоді західний регіон ще був частиною першої ліги. А зараз останні два сезони ми грали в аматорських лігах. Але завжди є прагнення не зупинятися, вдосконалюватися, ми вирішили – треба брати участь у чемпіонаті України, в офіційних змаганнях.

Хто вас підтримує?

– Нас підтримує Управління молоді та спорту Закарпаття і місцева влада Ужгорода.

Є умови, бо ж у першій лізі треба відповідати певним умовам?

– У нас є сучасний зал нашого Університету – це нова конструкція, яка була придбана завдяки підтримці Президента ФБУ Михайла Бродського. Користуючись нагодою хочу висловити йому щирі слова подяки! Зал гарний, але його ще трохи треба довести до ладу у технічному плані, скажімо, освітлення, роздягальні. А сам зал супер – і балкон, місця для глядачів. Але над вдосконаленням дрібниць працюємо.

Команда укомплектована переважно місцевими, чи є «варяги»?

– Цього року ми хочемо посилити позицію 1-5 номера, а так переважно гратимемо нашими вихованцями. Один гравець є на меті не місцевий. Але хотілося б ще пару досвічених гравців у команду, які б могли допомогти молодим швидше зростати у майстерності. А так робитимемо ставку на місцевих. У нас на цей сезон суперзавдань нема – ми усвідомлюємо, що буде непросто. Навіть коли у попередні роки ми вигравали чемпіонат Західного регіону, то у нас на перших ролях були «варяги», як ви кажете. Але тепер у Вінниці знайшли ресурс, і вони заявилися командою у Першу лігу. Тому нас в сезоні буде важко, і завдання – зростати у майстерності, набувати досвіду.

У вас перший суперник у Кубку України – переможець Вищої ліги Говерла. Знаєте, як нав’язати їм боротьбу?

– Ми розуміємо, що суперник сильний, але вивчили його. Знаємо його сильні і слабкі сторони. Будемо намагатися використовувати свої переваги і спробуємо скористатися недоліками у їхній грі. У першу чергу хочемо діяти від захисту, не дати їм розгулятися. Це дуже важливо.

Федерація баскетболу України