22307
16:03 16.072019

У Виноградові вирували шахові пристрасті

Спорт 5517

Командний чемпіонат Закарпаття з шахів завжди вирізнявся якоюсь особливою позитивною аурою. Адже саме в цьому популярному змаганні, на відміну від інших, панує дух колективізму і спортивної солідарності.

В особистих турнірах ти залежиш сам від себе. Програв партію – ну що ж, прикро, але це лише твоє особисте маленьке фіаско. А от невдача твоєї рідної команди сприймається набагато ближче до серця.

Чемпіонат області серед збірних команд міст та районів – один із найдавніших турнірів, що проводяться під егідою шахової федерації краю. Перше змагання відбулося у далекому 2006-му і беззмінно триває ось уже протягом 14 років. Цікаво, що статус господаря змагання з першого року «застовпив» Виноградів, і недарма. Адже в давньому Севлюші активно працює районна шахова федерація, керівники якої дбають про комфортні умови гри провідних шахістів, та й добиратися з віддалених куточків краю сюди досить зручно.

Шахісти залюбки щороку приїжджають на командний чемпіонат ще й тому, що мають змогу поспілкуватися зі старими шаховими друзями, гаряче вболівають за своїх колег по збірній, а по закінченні змагання можуть освіжитися кухлем пива та покуштувати наваристий бограч, зварений місцевим умільцем і сильним шахістом Тібором Андрашком. Зазвичай до Виноградова приїжджають 14-16 команд, тобто 60-70 гравців – непоганий показник масовості в наші нелегкі часи.

Щодо історії спортивного протистояння, то років десять поспіль у командному турнірі «правили бал» ужгородці. Але останні кілька років уже домінують мукачівці, де виросла ціла плеяда молодих гравців, які упевнено утримують лідерство в командних чемпіонатах. Традиційно сильно протягом багатьох років виступають шахісти Тячівського, Рахівського, Виноградівського та Ужгородського районів, які спромагалися складати конкуренцію фаворитам й іноді виборювали призові місця.

Цього року до Виноградова завітали 15 шахових дружин, які змагалися за регламентом швидких шахів (по 20 хвилин) у 5 турів. Склад кожної збірної – по 4 гравці. Питання – яка ж команда є найсильнішою – залишалося актуальним до третього туру, адже після двох матчів в ужгородців і мукачівців було по 7 очок. Але того, що сталося в третьому турі, не очікував ніхто. Мукачівці просто познущалися з шахістів обласного центру, розгромивши їх із «сухим» рахунком 4:0! Такого фіаско ужгородці не зазнавали за всю історію командних чемпіонатів. Тож після третього туру боротьба відновилася лише за друге і третє призові місця.

Справжнім порушником шахового спокою виявилася молода, але амбітна команда Чопа, яка після поразки ужгородців випереджала їх на три очки. Але попереду на юних спортсменів чекали нелегкі випробування. У передостанньому турі вони програли мукачівцям, але зберегли перевагу у пів очка перед головними конкурентами, з якими мали зустрітися в останньому турі. Спортивна удача в цьому напруженому двобої була на боці досвідчених ужгородців – 2,5:1,5. Таким чином, вони випередили конкурентів на пів очка і з 12,5 бала посіли друге командне місце. Спортивну честь ужгородської збірної захищали Мартін Найгебавер, Михайло Балога, Семен Найгебавер та Олександр Подгорнов. Юні спортсмени Чопа – Сергій Мучичка, Микола Доманський, Ніколетта Панченко та Ілля Лабик – здобули «бронзові» медалі – це беззаперечний успіх здібних юних шахістів!

Збірна ж Мукачева легко довела свій турнірний шлях до перемоги, навіть дозволивши собі в останньому турі розслабитися та «розписати» нічию з командою Мукачево-2. В активі переможців 16,5 очка і більш ніж переконливе здобуття чергового чемпіонського звання найсильнішої команди області. «Ковалями» турнірної перемоги стали Владислав Тіба, Роберт Орос, Андрій Вачиля та Георгій Черм’янін.

Урочисте закриття командного турніру відбулося на центральній площі міста. Організатори змагань привітали провідних шахістів краю із завершенням шахового свята й нагородили команди-призери та їх гравців медалями, грамотами і чемпіонським кубком.

Аркадій ВОРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді говорили про потенціал міст України та Словаччини
18:13
У Мукачеві, у зв'язку з ремонтом, з 18 квітня по 1 травня обмежать рух автомобілів по вулицях Університетська та Перемоги
16:12
Громада Закарпаття співпрацюватиме із громадою Донеччини
15:51
Набір до патрульної поліції Закарпаття триває
15:31
Десятьом громадянам України обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою без можливості внесення застави
15:19
На Закарпатті двоє підлітків вели до кордону чотирьох порушників
14:53
Міжнародна наукова конференція на факультеті міжнародних економічних відносин в УжНУ
14:43
У Мукачеві завершується прийом заявок на участь у конкурсі піаністів
14:20
Закарпатській судовій охороні провели практичне заняття щодо виявлення зброї
13:50
Задушив до смерті: ужгородець, якого підозрюють у вбивстві мешканки Київщини, перебуватиме під вартою
13:36
Всі новини