25528
12:36 14.012020

Шахові візерунки «Різдвяного Мукачева»

Спорт 1980

Новорічно-Різдвяні свята ще тривають, а на теренах нашої області вже знову завирувало шахове життя.

Перша значна шахова подія Закарпаття в новому, 2020 році відбулася в місті над Латорицею. З 9 по 13 січня в місцевому Центрі дитячої та юнацької творчості тривав 13-й за ліком традиційний фестиваль «Різдвяне Мукачево». Цей цікавий і важливий дитячий турнір був започаткований у 2008 році й відтоді проводиться щорічно. Змагання вирізняються масовістю та відмінною організацією, тож недарма в них зазвичай беруть участь близько сотні юних шахових талантів з різних куточків України. Окрім спортивних баталій, діти також мають можливість насолодитися мальовничими краєвидами та святковими традиціями давнього міста.

Мукачево недарма вважається цитаделлю шахової мистецтва нашого краю. Тут щороку відбуваються престижні змагання за участю міжнародних майстрів та гросмейстерів, ефективно діє шахова школа, яка регулярно виводить на шахову орбіту нові юні зірочки. Такі талановиті представники молоді, як Владислав Тіба, Андрій Вачиля, Вадим Петровський, Валадіс Пеппас, Олександр Решетар та інші, у різні роки були як призерами, так і переможцями чемпіонатів України серед школярів.

Цьогорічний фестиваль укотре підтвердив свою високу репутацію. 120 юних спортсменів до 16 років із 17 областей України боролися за численні нагороди в п’ятьох вікових категоріях. Майстер спорту, 14 кандидатів у майстри та спортсмени нижчих розрядів змагалися у двох окремих турнірах – з класичним регламентом у 9 турів та з блискавичної гри.

Приємно, що юні закарпатці на цьому форумі не пасли задніх, а виступили цілком пристойно, виборовши кілька призових місць.

Серед найстарших, 16-річних, а також у загальному заліку перемогу в змаганні святкував львів’янин Андрій Придун (8 очок з 9 можливих). А от срібна нагорода дісталася талановитому 13-річному вихованцю Мукачівської шахової школи Вадиму Петровському, який завдяки кращому коефіцієнту випередив іншого львів’янина – Тимура Келеберду (в обох по 7 очок).

У наступній категорії – до 14 років – закарпатці в призери не потрапили. Тут першим дістався фінішу теж львів’янин – Дмитро Білецький.

А от серед 12-річних спортсменів потужно виступив ужгородець Владислав Гурковський, який з 6,5 очка посів одноосібне перше місце, випередивши двох інших призерів – Юрія Шевчука (Одеса) та Олександра Васинду (Івано-Франківськ).

Ще одне перше місце в закарпатську шахову скарбничку приніс мукачівець Олег Сухан, який виявився найсильнішим серед 10-літніх гравців. «Срібло» дісталося Максиму Смирнову з Хмельницька, а «бронза» – Миколі Бубелу з Вінниці.

Є успіхи і серед дівчат. У категорії до 12 років не було рівних киянці Божені Піддубній, а от другу сходинку турнірного п’єдесталу посіла ужгородка Марія Габор.

І, нарешті, заключним акордом стала блискуча гра Вадима Петровського в турнірі з блискавичної гри, в якому юний мукачівець просто «розметав» усіх конкурентів по шахівниці – 9 очок з 9 можливих!

Особливо радісним було закриття фестивалю «Різдвяне Мукачево», під час якого ледь не третина всіх дітей отримала різноманітні призи – грамоти, медалі, кубки та цінні подарунки.

Сподіваємося, що традиційна святкова шахова феєрія в місті під давнім Паланком триватиме й надалі…

Аркадій ВОРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах