26665
12:46 13.042020

Олександр Зубковський: «Я задоволений грою команди та прогресом молодих закарпатських баскетболістів»

Спорт 8234

Змагання з баскетболу, як власне і з інших видів спорту, у зв’язку з пандемією коронавірусу дочасно завершені або призупинені на невизначений термін.

Нещодавно виконком Федерації баскетболу України прийняв кілька важливих рішень. Зокрема про дострокове завершення Суперліги та Вищої ліги України серед чоловічих і жіночих команд сезону 2019/20, перенесення Фіналу чотирьох Кубка України серед чоловіків з березня на вересень 2020 року та призупинення Першої ліги України серед чоловічих команд.

Більшість закарпатських поціновувачів баскетболу цікавляться саме Першої лігою, адже там виступає закарпатська команда «Ужгород-УжНУ-ЗОДЮСШ». У третьому за силою дивізіоні держави встигли провести тільки першу частину змагань – груповий етап. Нагадаємо, що закарпатці цього сезону вступали в групі №3, де в боротьбі з «Хмельницькою Політехнікою», «Калушем-ПНУ», «Львовом», «Тернополем-ТНЕУ-2-Кристал» та «Че-Баскетом» (Чернівці) зайняли четверте місце (у 20 матчах вибороли 9 перемог). Ця позиція дозволила нашим хлопцям кваліфікуватися в раунд плей-оф.

У коментарі «Карпатському об’єктиву» головний тренер БК «Ужгород-УжНУ-ЗОДЮСШ» Олександр Зубковський оцінив виступ своєї команди в першій частині сезону, розповів про суперників, з якими довелося грати, тренування під час карантину та бажаного суперника в 1/8 фіналу.

«Оцінюю виступ нашої команди як задовільний, адже в нинішньому сезоні ми задіяли багато молодих гравців, котрі зуміли показати хорошу гру, і майже в усі матчах (окрім гри першого кола проти «Тернополя-ТНЕУ-2-Кристал», до якої ми підійшли в неоптимальних кондиціях, бо були недостатньо підготовлені у зв’язку з перенесенням поєдинку) наш колектив або перемагав, або боровся за позитивний результат до завершальних хвилин зустрічі.

Звичайно, було бажання зайняти призове місце у своїй групі. Згадуючи проведені поєдинки, залишаюся задоволений насамперед грою команди, а не підсумковим результатом. Тішить прогрес молодих закарпатських баскетболістів: Олександра Варги, Максима Андреянова, Андрія Куртєва та Дмитра Піскора. Незважаючи на їхній вік, 16–19 років, вони вже не перший рік виступають у дорослому чемпіонаті, а цього сезону довели, що можуть на рівних протистояти більш досвідченим гравцям.

Доволі якісно команду підсилили й мукачівські хлопці – Костянтин Костенко та Валентин Рипкович. Дуже задоволений також нашими досвідченими гравцями, лідерами команди Артемом Пустовітом та Юрієм Поляковим і, звісно, капітаном Андрієм Попадинцем», – розповів Олександр Зубковський.

«Наша група вийшла доволі рівною. У кожної команди були свої завдання. Львів’яни, калушани та хмельничани зробили ставку на приїжджих гравців. Сказати, що вони виграли від цього, не можу. Не бачу в подібному форматі нічого цікавого, адже в такому разі не прогресують місцеві гравці. А їхній прогрес – завдання №1 нашого клубу. Хочу сказати, що навіть у тих сезонах, коли БК «Ужгород-УжНУ-ЗОДЮСШ» ставав чемпіоном західного регіону і грав у фінальних матчах всеукраїнських змагань, у складі команди виступали максимум три приїжджі гравці. Зазначу, що в сезоні 2019/20 до нашого колективу входить тільки один гравець не із Закарпаття. Це калушанин Олег Овсієнко, який допомагав нам у кількох виїзних іграх», – поділився враженнями тренер «Ужгород-УжНУ-ЗОДЮСШ».

Щодо можливих суперників закарпатського БК в 1/8 фіналу, то їх три: запорізький «Металург-НУЗП» (переможець групи №1; 18 перемог і 2 поразки), кропивницький «Золотий Вік-ФФВ ЦДПУ-КДЮСШ-4» (тріумфатор групи №2; 20 звитяг у 20 протистояннях) та «Коростень» (перша команда групи №4; 18 перемог і 4 поразки). За словами Олександра Зубковського, ужгородській команді не принципово з ким зустрічатися, однак за географічним принципом хотілося б отримати в суперники БК «Коростень».

Стосовно тренувань протягом карантину та часу, необхідного на відновлення форми перед продовженням сезону, головний тренер закарпатської команди відповів так: «Знаю, що всі хлопці намагаються тримати себе у формі. Якщо чесно, наразі не віриться, що чемпіонат буде відновлено в цьому сезоні. Однак якщо все-таки змагання продовжаться, то необхідного часу для повноцінного виходу на свій високий рівень у гравців не буде. Після щонайменше двомісячної паузи, протягом якої більшість хлопців навіть не бачать баскетбольний кошик, не кажучи вже про інші аспекти, дуже важко за 2–3 тижня підготувати команду. Однак усі будуть у рівних умовах. А взагалі найголовніше, щоб це все якнайшвидше закінчилося й люди повернулися до звичного життя. Користуючись нагодою, хочу побажати всім міцного здоров’я».

Якщо в Першій лізі сезон планують продовжити, то у вищих дивізіонах України, про які ми писали на початку матеріалу, вже відомі імена чемпіонів та призерів.

Чемпіоном Суперліги України з баскетболу за підсумком сезону 2019/20 став БК «Дніпро». Срібним призером визнано «Київ-Баскет», а «бронзовим» – «Прометей» (Кам’янське). В однойменному турнірі серед жіночих команд чемпіонський титул здобув «Київ-Баскет». На другому місці фінішувало столичне «Динамо-НПУ», а на третьому – «Рівне-ОШВСМ».

Вища ліга України. Через те, що команди на першому етапі грали у двох різних групах, а матчі між собою мали провести лише на стадії плей-оф, було затверджено підсумкові результати тільки групового етапу. Переможцем Групи №1 став БК «Кривий Ріг КНУ-КДПУ-Прометей-2», а Групи №2 – «Тернопіль-ТНЕУ». У змаганнях серед жіночих команд Вищої ліги переможці такі: Група №1 – «КСЛІ-Київ-Баскет», Група №2 – «Інтерхім-СДЮСШОР імені Литвака-2» (Одеса).

Олег МИКИТА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини