26913
15:00 25.052020

Тріо українських футболістів було близьким до тріумфу в Кубку Білорусі

Спорт 4589

У неділю, 24 травня, відбувся фінальний матч Кубка Білорусі з футболу сезону 2019/20. Участь у головному поєдинку турніру брали й українські футболісти.

У боротьбі за трофей зійшлися найсильніші команди сусідньої держави – борисовське БАТЕ та брестське «Динамо». На шляху до фіналу БАТЕ пройшло «Спутник» із м. Річіця (5:2), мінське «Торпедо» (8:1), столичне «Динамо» (2:1, 3:1) та мозирську «Славію» (0:1, 2:0), а «динамівці» тим часом здолали брестський «Рух» (1:0), «Мінськ» (3:1), «Іслоч» (0:0, 0:0, пен. 5:3) та солігорський «Шахтар» (2:0, 2:4).

До заявки «Динамо» на фінальну гру потрапило троє українців: Артем Мілевський, Олександр Нойок та Євген Хачеріді. Якщо перші двоє вийшли на поле зі стартового свистка, то останній увесь поєдинок провів на лаві для запасних. Відзначимо, що на попередніх стадія Кубка Олександр забив три м’ячі (один із них у серії післяматчевих пенальті).

Потужніше у фінальному матчі діяло БАТЕ, котре більше контролювало м’яч та гостріше атакувало. Якщо значна частина небезпечних ударів брестського ФК були завдані з дальньої відстані, то борисовські футболісти неодноразово били зі штрафного майданчика. Попри кілька гольових епізодів як БАТЕ, так і «Динамо», основний час зустрічі завершився нічиєю 0:0.

У додатковий час градус гри значно збільшився, адже ціна помилки зросла в декілька разів. На 94-й хв. динамівці могли вийти вперед, однак м’яч після удару Павла Савицького зі стандарту поцілив у перекладину. Через кілька хвилин БАТЕ відповіло своїм небезпечним моментом, але, як і в попередніх епізодах, зробити його гольовим не вдалося.

Розв’язка матчу припала на компенсований арбітром час до другого екстратайму, коли всі подумки готувалися до серії післяматчевих пенальті. На 121-й хв. БАТЕ заробило кутовий удар, після виконання якого у штрафному майданчику брестчан виникла «пожежа»: голкіпер команди та її оборонці кілька разів намагалися якомога далі винести м’яч від власних воріт, однак зробити це майстерно їм не вдалося, і черговий підбір футболістів БАТЕ завершився результативним ударом Захара Волкова (1:0).

Часу, аби відігратися, у «Динамо» не залишилося, тож фінальний свисток зафіксував перемогу БАТЕ, яке після 5-річної перерви повернуло собі титул володаря Кубка Білорусі.

Минулого тижня також відбулися матчі 10-го туру Вищої ліги Білорусі, під час яких двом українським футболістам удалося відзначитися результативними ударами. Ігри проводилися протягом чотирьох днів, 20–23 травня.

Що цікаво, у рамках 10-го ігрового тижня чемпіонату, як і у фіналі Кубка, відбувся матч між брестським «Динамо» та борисовським БАТЕ. Це була так звана «репетиція» перед фінальним матчем. У цій грі БАТЕ здобуло виїзну перемогу з рахунком 1:3. Єдиний гол у складі господарів забив українець Артем Мілевський. Окрім нього, у складі динамівців на поле виходив ще один наш співвітчизник – Олександр Нойок. Як і в кубковому двобою, Євген Хачеріді весь матч провів на лаві для запасних.

Гольовим 10-й тур виявився ще для одного українця – гравця жодинського «Торпедо-БелАЗ» Дмитра Юсова. У виїзній грі проти «Німана» (Гродно) він відзначився результативним ударом, проте уникнути поразки його команді не вдалося. Господарі поля здобули вольову перемогу з рахунком 3:1. Зазначимо, що ворота «Торпедо-БелАЗ» у цій грі захищав українець Родіон Сямук.

Щодо інших чотирьох поєдинків звітного туру, то відзначитися в них нашим футболістам не вдалося, проте в кожній з цих ігор були задіяні українці. Зокрема:

– увесь матч у складі «Славії» (Мозир), яка протистояла «Городеї» (1:1), зіграв Юрій Пантя;

– солігорський «Шахтар» під керівництвом українського тренера Юрія Вернидуба здобув упевнену перемогу над аутсайдером чемпіонату – бобруйською «Білшиною» (підсумковий рахунок зустрічі – 4:0) ;

– «Слуцьк» українців Сергія Чеботаєва та Юрія Тетеренка зіграв унічию з брестським «Рухом» (1:1), за який виступає Олександр Мігунов;

– мінський «Енергетик-БДУ» здобув виїзну перемогу над «Іслоччю» (2:1), за яку в цьому поєдинку грав Олександр Папуш;

– закривав програму 10-го туру поєдинок «Вітебськ» – «Динамо» (Мінськ). Саме в цій грі було задіяно найбільшу кількість українців. У складі господарів на поле виходив Максим Каленчук (його співвітчизник Олег Карамушка весь матч провів на лаві для запасних), а в складі гостей – Артем Сухоцький та Дмитро Білоног. Переможця цього протистояння визначено не було. Гра завершилася внічию 1:1.

Поєдинок між ФК «Смолевичі» та ФК «Мінськ» був перенесений.

Лідерство в турнірній таблиці після 10-го туру втримує новоспечений володар Кубка – БАТЕ (в активі борисовської команди 22 очки). На другому місці розташувався мінський «Енергетик-БДУ» (21 заліковий бал), а на 3–4-му – жодинське «Торпедо-БелАЗ» та солігорський «Шахтар» (в активі обох команд по 18 очок).

Олег МИКИТА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах