27665
15:02 18.082020

Протистояння двох найпотужніших шахових команд Закарпаття

Спорт 5304

Уже майже пів року на теренах Закарпаття не відбувалися престижні шахові змагання. І ось, як кажуть, перша ластівка. Спекотної неділі, 16 серпня, у Мукачеві відбувся традиційний товариський матч між збірними командами Мукачева та Ужгорода.

Про історію спортивного протистояння двох найпотужніших шахових команд Закарпаття написано досить багато. Варто лише зазначити, що ця боротьба за домінування триває вже понад півстоліття. Адже перші подібні «чубання» відбулися в кінці 60-х років минулого століття. До середини нульових матчі проходили нерегулярно. А от із 2006 вони відбуваються щороку. Спочатку домінували ужгородці, у складі яких було багато сильних гравців.

Але, коли в місті над Латорицею підросла нова шахова генерація, сили вирівнялися. Перед протистоянням минулого року рахунок матчевих зустрічей був рівний – 7,5:7,5 (один поєдинок завершився внічию). В Ужгороді господарі буквально в останній партії змогли вирвати перемогу, хоча по ходу поєдинку весь час програвали. Тож лідерство захопили шахісти обласного центру – 8,5:7,5. Зустріч відбулася за регламентом швидких шахів (по 15 хвилин).

Звісно, мукачівські шахісти цього року прагнули реваншу. Задля цього і обрали на правах господарів майданчика найсприятливіший для себе регламент – бліц-партії, тобто п’ятихвилинки. Рішення цілком обґрунтоване, адже мукачівська збірна набагато молодша за віком, а у бліці фактор часу відіграє вирішальну роль. Можна чудово провести усі стадії поєдинку, здобути позиційну чи навіть матеріальну перевагу, але в жорстких умовах нестачі часу можливо все втратити і навіть програти.

Товариський матч уже за традицією відбувся в гостинному ресторанному комплексі «Гавань», розташованому на мальовничому березі Латориці. Кожну збірну представляли по десять гравців, які грали із суперниками по дві партії за так званою шевенінгенською системою, тобто кожен гравець провів по 20 поєдинків. Склади команд виявилися досить потужними. Спортивну честь Мукачева захищали міжнародні майстри Владислав Тіба і Марія Єфименко, майстри ФІДЕ Роберт Орос, Андрій Вачиля та Василь Буришин. Не менш потужним виявився і десант гостей – міжнародні майстри Юрій Довжик, Богдан Боршош, Олег Боричев та Віктор Бунда, а також майстер ФІДЕ Ольга Юшко. Інші гравці – сильні кандидати в майстри.

Саме ця шахова гвардія зійшлася у спортивному протистоянні. Враховуючи потужні склади обох сторін, варто було очікувати на напружену спортивну боротьбу. Але її, на жаль, не відбулося. Мукачівці з перших же поєдинків розпочали явно домінувати і вказувати «ко ґазда в хижі». Вже перший мікроматч із 10 партій закінчився нищівною поразкою спортсменів обласного центру – 7,5:2,5! Далі пішло по наростаючій. Другий матч – 8:2, третій – взагалі, як кажуть, в одні ворота – 9,5:0,5 – дев’ять поразок і лише одна нічия. В певні моменти перебіг подій на шахівниці почав болісно нагадувати футбольний матч «Барселона» – «Баварія», в якому німці наколотили зірковим іспанцям вісім голів і вовтузили їх як самі хотіли. Ужгородська команда так і не змогла оговтатись від розгромного старту. З двадцяти мікроматчів шахісти обласного центру спромоглися перемогти лише у двох і один завершили унічию, відповідно 17 – програли.

Загальний рахунок зустрічі 133:67 на користь мукачівської команди. Що говорити – більш ніж переконаний реванш, здобутий над сильним суперником.

Найпотужніше у складі господарів зіграв юний талановитий майстер ФІДЕ Андрій Вачиля, в активі якого 18 очок із 20 можливих – чудовий результат! Серед ужгородців найуспішнішим виявився міжнародний майстер Юрій Довжик – 9 очок.

А завершення цікавого і напруженого спортивного поєдинку відбулося у традиційний спосіб – за фуршетним столом, де нещодавні суперники по-товариськи спілкувалися та згадували усі перипетії нещодавнього матчу.

Аркадій ВОРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах