29673
11:57 15.012021

Топ-10 спортивних подій Закарпаття 2020 року

Спорт 3703

2020 рік виявився доволі складним: пандемія коронавірусу боляче вдарила по всіх видах спорту.

Багато важливих і цікавих турнірів було перенесено та скасовано. А ті, що все-таки відбулися, стали менш видовищними, ніж раніше. Причиною цього була відсутність уболівальників. За активної підтримки фанів атмосфера на стадіонах, майданчиках та в залах зовсім інша.

Попри цей складний час частина змагань таки відбулася, і ми виділили 10 найяскравіших спортивних подій Закарпаття 2020 року. Зазначимо, що події в переліку розташовані не за значущістю, а за датою проведення.

Шаховий фестиваль «Різдвяне Мукачево»

Традиційний важливий і захопливий дитячий шаховий турнір відбувся в місті над Латорицею з 9 до 13 січня. Ці змагання завжди вирізняються масовістю та відмінною організацією, тож недарма в них беруть участь близько сотні юних шахових талантів з різних куточків України.

Минулорічний фестиваль укотре підтвердив свою високу репутацію. 120 спортсменів до 16 років із 17 областей України боролися за численні нагороди в п’ятьох вікових категоріях. Майстер спорту, 14 кандидатів у майстри та спортсмени нижчих розрядів змагалися у двох окремих турнірах – з класичним регламентом у 9 турів та з блискавичної гри.

Приємно, що юні закарпатці на цьому форумі не пасли задніх, а виступили цілком пристойно, виборовши кілька призових місць. Зокрема серед найстарших, 16-річних, «срібло» дісталося талановитому вихованцю Мукачівської шахової школи Вадиму Петровському. Серед 12-річних спортсменів потужно виступив ужгородець Владислав Гурковський, який з 6,5 очка посів одноосібне перше місце. Ще одне «золото» в закарпатську шахову скарбничку приніс мукачівець Олег Сухан, котрий виявився найсильнішим серед 10-літніх гравців.

Були успіхи і в дівчат. У категорії до 12 років другу сходинку турнірного п’єдесталу посіла ужгородка Марія Габор.

А заключним акордом стала блискуча гра Вадима Петровського в турнірі з блискавичної гри. Юний мукачівець просто «розметав» усіх конкурентів по шахівниці – 9 очок із 9 можливих.

Звитяга закарпатських хокеїстів

1 лютого на ужгородській ковзанці Ice Land відбувся міжнародний хокейний турнір за участю збірної області «Закарпатські ведмеді» та чотирьох ХК зі Словаччини: «Братислава», «Свидник», «Сніна», «Собранці».

Згідно з регламентом, команди грали за коловою системою – кожна мала провести по чотири поєдинки. Більша частина зустрічей проходила в цікавій безкомпромісній боротьбі й тримала в напрузі від стартових до завершальних хвилин.

У поєдинку-відкритті господарі турніру здобули мінімальну перемогу над «Свидником» (1:0). На жаль, у наступній зустрічі – проти «Сніни» – закарпатці поступилися (0:1). Далі представники Срібної Землі зробили правильні висновки з невдалої гри й у двох наступних здобули максимальний результат. Спочатку закарпатські хокеїсти перемогли «Братиславу» (3:1), а згодом виявилися сильнішими в протистоянні з «Собранцями» (2:1).

У підсумку наші земляки земляки набрали 9 очок, що дозволило їм посісти перше місце. Другими фінішували «Собранці», а трьою – «Сніна» (обидва колективи здобули по 7 залікових балів). Завдяки перемозі в очній зустрічі «срібло» дісталося «Собранцям», відповідно «бронза» – «Сніні».

Четвертими фінішували представники ХК «Братислава» (у чотирьох поєдинках хокеїсти зі столиці Словаччини здобули одну перемогу та одну нічию, а також зазнали двох поразок). Щодо «Свидника», то він завершив змагання на останній, п’ятій позиції. Із 12 можливих очок хокеїстам цієї команди вдалося здобути тільки одне.

Василь Гумен – чемпіон Європи з фехтування

Закарпатець Василь Гумен зумів піднятися на найвищу сходинку п’єдесталу пошани на юніорському чемпіонаті Європи з фехтування на шаблях, який 24 лютого – 2 березня відбувся в хорватському місті Пореч.

Груповий етап спортсмен подолав із 100-відсотковим показником і під третім номером пройшов до раунду плей-оф. В 1/16 фіналу закарпатець виявився сильнішим за німця Штефана Фрідхайма (15:8), а в 1/8 фіналу здолав представника Нідерландів Леона Шлаффера (15:10).

У чвертьфіналі Василь Гумен упевнено переграв росіянина Нікіту Преснова (15:4), а в півфіналі в напруженій боротьбі виявився сильнішим ще за одного росіянина – Кирила Тюлюкова (15:14).

У фіналі наш спортсмен зустрівся з італійцем Лукою Фіоретто. Закарпатець відзначився високою майстерністю й великою жагою до перемоги, завдяки чому зумів здобути перемогу з рахунком 15:14 і став лідером юніорського чемпіонату Європи.

«Минай» установив новий рекорд

У Кубку України з футболу сезону 2019/20 «Минай» дістався півфіналу, що раніше не вдавалося жодній закарпатській команді. На шляху до цієї стадії змагань колектив з Ужгородщини подолав супротив «Калуша» (2:1), луцької «Волині» (1:0), «Львова» (2:0) та петровського «Інгульця» (1:1, пен. 6:5). У рамках 1/2 фіналу «Минай» зустрівся з київським «Динамо» і на рідному стадіоні зазнав поразки 0:2. Саме динамівці в підсумку вибороли престижний трофей. А минайці завдяки тому кубковому сезону залишили про себе приємні враження.

На жаль, третій розіграш Кубка України для «Минаю» вийшов менш успішним. Колектив Василя Кобіна зумів подолати тільки одну стадію змагань: у рамках третього попереднього етапу наші футболісти перемогли житомирське «Полісся» (1:2). В 1/8 фіналу «Минай» зустрівся з «Олександрією» і зазнав прикрої поразки з рахунком 0:3.

Футбольна команда з Ужгородщини – чемпіон Першої ліги України

Сезон 2019/20 у другому за силою дивізіоні України був дебютним для нашої команди. Попри статус новачка, команда Василя Кобіна вразила багатьох і досягла історичного успіху. Ще ніколи раніше ФК із села не ставав переможцем Першої ліги.

Свій шлях на вершину закарпатці розпочали влітку 2019-го. У першій частині чемпіонату наші футболісти здобули 37 очок і пішли «зимувати» на третій сходинці турнірної таблиці. Поновитися змагання мали в березні 2020-го, однак у зв’язку з карантинними обмеженнями їх постійно переносили і взагалі було невідомо, чи вони продовжаться. Як один із варіантів розглядали дострокове завершення чемпіонату. Та все ж на початку літа команди поновили боротьбу, і «Минай» у захопливій, непередбачуваній та виснажливій боротьбі зумів досягти неймовірного результату. Представники Срібної Землі в 30 поєдинках набрали 62 очки і стали чемпіонами Першої ліги України.

Khust half marathon 2020

30 серпня в Хусті вдруге в історії міста відбувся півмарафон Khust half marathon. За два роки ця подія стала однією з улюблених традицій бігової спільноти з різних куточків України.

У 2020 році свої корективи внесла пандемія коронавірусу, тому захід було відтерміновано з травня на кінець літа.

Стартували й фінішували спортсмени в центрі міста на майдані Незалежності. Маршрут пролягав центральними вулицями та об’їзною дорогою. Більшість учасників долали 21,097 км. Інші випробували свої сили й витримку в естафетах – 2х10,5 км та 4х5,25 км, попередньо створивши та зареєструвавши команди. Провели організатори й дитячі забіги, в яких узяло участь близько сотні юних спортсменів. Також у рамках Khust half marathon відбувся благодійний забіг.

Абсолютним переможцем серед чоловіків став Сергій Оксенюк із Луцька, який подолав півмарафонську дистанцію за 1 год. 13 хв. 25 сек. Серед жінок тріумфувала також лучанка Оксана Оксенюк. Її результат – 1 год. 26 хв. 01 сек. Крім того, було нагороджено всіх призерів у різних вікових категоріях.

Дебют мукачівця в національній збірній України

Мукачівець Ігор Харатін, який виступає за угорський «Ференцварош», у 2020 році отримав перший виклик до збірної України. Дебют талановитого півзахисника відбувся 6 вересня в поєдинку Ліги Націй УЄФА проти Іспанії (0:4). Загалом у жовто-синій футболці Харатін провів 4 матчі. На жаль, результативними діями він поки що не відзначився.

Зауважимо, що минулого сезону Ігор удруге став чемпіоном Угорщини і вперше зіграв на груповій стадії Ліги чемпіонів (навіть відзначився забитим голом у ворота іспанської «Барселони»).

Історичне досягнення закарпатських гандболістів

2020 рік для чоловічої команди ужгородських «Карпат» вийшов доволі успішним. Наші хлопці зайняли друге місце у Вищій лізі України сезону 2019/20 та зуміли піднятися на п’єдестал пошани в другому за престижністю клубному турнірі держави – Кубку України. До слова, це досягнення команді Віталія Уманця підкорилося вперше.

У першому раунді Кубка держави карпатівці на виїзді здолали ХНУ-ДЮСШ-1 (Хмельницький) – 26:28. Наступним суперником нашої команди мав стати суперліговий «Портовик» (Южне), однак він знявся з розіграшу змагань. Відповідно закарпатці автоматично пройшли до чвертьфіналу, де зійшлися зі столичним «ЦСКА». У першій грі, яка відбулася на майданчику суперника, «Карпати» зазнали мінімальної поразки з рахунком 20:21. Повторний матч у запланований час не відбувся, оскільки через пандемію коронавірусу спортивні змагання в Україні призупинили. Через декілька місяців призначили нову дату матчу-відповіді, однак «ЦСКА» на нього не з’явився й ужгородці автоматично пройшли далі. А потім був Фінал чотирьох.

В 1/2 фіналу «Карпатам» випало грати з найсильнішою українською командою – запорізьким «Мотором», чинним чемпіоном та володарем Кубка. Суперник нашої команди зі стартових хвилин заволодів ініціативою та впевнено йшов до переможного результату. Фінальна сирена зафіксувала звитягу запоріжців з рахунком 46:17.

Іншу півфінальну пару склали «Донбас» (Донецький регіон) та «Одеса». Однак відбутися всім запланованим матчам не судилося. На Фінал чотирьох не прибув «Донбас», адже тести гравців на коронавірус дали позитивний результат. Комітет з організації та проведення змагань ФГУ прийняв рішення скасувати півфінальний поєдинок «Донбас» – «Одеса» і присудити останнім технічну перемогу.

З урахуванням того, що «Донбас» не прибув на Фінал чотирьох, ужгородські «Карпати» автоматично виявилися бронзовими призерами Кубка України сезону 2019/20. А переможцем змагань, як і очікувалося, став «Мотор», котрий у головному поєдинку змагань переміг «Одесу» (38:19).

Повернення закарпатської команди в еліту українського футболу

Тріумф у Першій лізі дозволив «Минаю» підвищитися в класі – стати учасником Прем’єр-ліги. Команда з Ужгородщини успішно пройшла атестацію і в середині вересня дебютувала у найвищому футбольному дивізіоні України. Востаннє наш край мав представництво в УПЛ у сезоні 2015/2016 (тоді ще існувала ужгородська «Говерла»).

У першому колі УПЛ сезону 2020/21 «Минаю» вдалося здобути дві перемоги та чотири нічиї, які дозволили йому розташуватися на 11-й сходинці турнірної таблиці.

Потужні стронгменівські турніри у Хусті

26 вересня в Хусті на стадіоні «Карпати» вирували справжні богатирські баталії – найміцніші атлети з різних куточків країни змагалися в головному турнірі стронгменівського сезону «Найсильніша людина України 2020» та у фіналі Першої ліги.

Як у Першій лізі, так і в «Богатирі року» 8 атлетів мірялися силами в 6 вправах: трак-пул, естафета-1, естафета «Оверхед», тімбер-керрі, вага на висоту та кулі Атласу.

За підсумками змагань упевнену перемогу здобув львів’янин Павло Кордіяка. Друге місце посів киянин Олексій Новиков, а на третій сходинці п’єдесталу пошани опинився герой АТО Олександр Кочергін із Чернівців.

У Першій лізі переможцем став Богдан Копил (м. Черкаси), друге місце виборов Віталій Герасимов (м. Дніпро), почесне третє – мукачівець Іван Деркач.

Звісно, Хуст тримав кулаки та вболівав за свого земляка – улюбленця публіки Дениса Бережника. Однак далися взнаки давні травми та карантинні канікули, і він посів 6-те місце.

Сподіваємося, у 2021-му ситуація покращиться і в нашому краї буде більше захоплюючих подій, а закарпатські спортсмени виявлять себе на всеукраїнському та міжнародному рівнях.

Олег МИКИТА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
McDonald’s планує відкрити заклади як в Ужгороді, так і в Мукачеві
17:31
На об’їзній Ужгорода ДТП
17:11
У Мукачеві пройшов фінал Шкільної ліги з футзалу «Пліч-о-пліч»
16:52
Мукачівські поліцейські затримали зловмисника за підозрою у спричиненні тяжких тілесних ушкоджень своїй колишній дружині
16:43
Минулої доби закарпатські надзвичайники вели запеклу боротьбу із екопожежами
16:39
Мукачівська окружна прокуратура прагне повернути державі понад 90 га земель лісового фонду – до суду заявлено позов
16:22
Парламентарі пропонують тотальне стеження за українцями. Що думають закарпатці
16:02
Підписано меморандум про співпрацю між міською організацією Товариства Червоного Хреста України та Ужгородською міською радою
15:55
Приватний поїзд «Прага — Чоп» сьогодні здійснив свій перший рейс
15:04
Скільки коштують на Закарпатті пасхальні кошики
14:28
Всі новини