29774
17:55 27.012021

15-річний спортсмен-паралімпієць із Тячівщини став призером Чемпіонату України з лижних перегонів

Спорт 2381

З 19 по 23 січня на трасах Західного реабілітаційно-спортивного центру Національного комітету спорту інвалідів України у с.Яворів на Львівщині проходив чемпіонат України з лижних перегонів та біатлону серед осіб з інвалідністю. Ці змагання проводилися Укрцентром з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю «Інваспорт» за підтримки Міністерства молоді та спорту України.

В числі спортсменів з порушеннями зору та ураженнями опорно-рухового апарату змагалися понад 50 учасників з 11 областей України та м. Києва. Серед них – і 15-річний Серафим Драгун з села Вільхівці, десятикласник Буштинського ліцею. В результаті наш земляк посів почесне третє місце на дистанції 10 км серед чоловіків! Це перше сходження Серафима на п’єдестал на змаганнях всеукраїнського рівня. Зараз юнак з вадою лівої руки тренується у складі параолімпійської збірної команди України. У ці дні юний спортсмен перебуває на зборах, але ми поспілкувалися з ним онлайн.

– Серафиме, коли і як саме почалося твоє захоплення лижним спортом? Чому саме лижі?

– Приблизно у віці 10 років я поїхав на реабілітацію в «Західний реабілітаційно-спортивний центр» НКСІУ на Львівщині. Там вперше став на лижі. Тренери, які перебували тоді там, побачили, що в мене є потенціал. Так з часом потрапив у Резервну команду паралімпійської збірної команди України з лижних перегонів та біатлону, а потім і до основної команди. Обрав лижі, бо просто зрозумів, що це моє.

– Як проходять тренування?

– Тренуюсь у складі паралімпійської збірної команди України з лижних перегонів та біатлону. Моїм першим тренером був Василь Андрійович Коваль, а зараз тренуюсь в Андрія Юрійовича Нестеренка – головного тренера збірної. Загалом, на тренування йде близько 4 годин на день.

– Що дає тобі заняття спортом?

– Завдяки спорту я розвиваюсь фізично і морально. З кожним збором я відкриваю для себе щось нове, нові місця. Наприклад, їздили на збори до Болгарії та Фінляндії.

– Як потрапив на Чемпіонат України? Чи не було сумнівів щодо участі у змаганнях такого рівня?

– Взяв участь у змаганнях завдяки своєму тренеру. Сумнівів не було, адже це вже мій третій чемпіонат.

– Розкажи про ці перегони детальніше.

– Змагання проводились на базі «Західного реабілітаційно-спортивного центру НКСІУ» на Львівщині. Учасників було дуже багато, але в нашій групі всього 10, п’ятеро з яких, враховуючи мене, тренуються у складі збірної команди. Двоє з них – це призери та переможці змагань міжнародного рівня. Конкуренція була на високому рівні, адже в нас немає вікових груп. Перегони, в яких я зайняв третє місце, – це була гонка вільним стилем на 10 кілометрів. Щоби подолати цю відстань, мені знадобилось багато терпіння, а ще – підтримка близьких та друзів. Також я пробіг ще три дистанції, в яких зайняв четверті місця.

– Чи задоволений результатом?

– Авжеж, задоволений, оскільки це мій перший подіум на чемпіонаті України. Батьки теж дуже раді, я вдячний їм за підтримку. Тренери навіть не очікували від мене таких хороших результатів. Це надзвичайно позитивні емоції і відчуття, що не дарма цим займаюся.

– Як щодо планів на майбутнє?

Своє майбутнє я планую пов’язати зі спортом.

– Чи маєш ще якісь захоплення, окрім лиж?

– У вільний час займаюсь футболом, тенісом, відвідую тренажерний зал.

–– Дякую за розмову. Успіхів і надалі!

Наталія Маджара, Tyachiv.com.ua

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах