32467
13:15 11.082021

Угорщина на Олімпіаді в Токіо: по гарячим слідам

Спорт 8314

8 серпня у столиці Японії місті Токіо завершилися довгоочікувані (перенесені з 2020 на 2021 рік у зв’язку з пандемією коронавірусу) XXXII літні Олімпійські ігри, на яких угорська збірна посіла високе 15 місце в загальнокомандному медальному заліку, здобувши загалом 20 нагород (6 золотих, 7 срібних, 7 бронзових).

Традиційно переважну більшість золотих медалей Угорщина виграє у тих видах спорту, які безпосередньо пов’язані з водою. Проте на останній Олімпіаді коронним видом спорту для наших сусідів стало не звичне водне поло чи плавання, а гребля на байдарках і каное, в якій угорські спортсмени завоювали три золоті, дві срібні та одну бронзову медалі. Так, олімпійськими чемпіонами стали Шандор Тотка (байдарки-одиночки, 200 метрів), Балінт Копас (байдарки-одиночки, 100 метрів), легендарна 6-разова олімпійська чемпіонка Данута Козак, Тамара Чіпеш, Анна Карас, Дора Бодоньї (байдарки-четвірки, 500 метрів). Єдине золото у плаванні здобув 21-річний плавець Кріштоф Мілак на дистанції 200 метрів батерфляєм, встановивши при цьому новий олімпійський рекорд (Мілак посів також 2-ге місце на дистанції 100 метрів батерфляєм; ще одне срібло у скарбничку збірної Угорщини додав Кріштоф Рашовскі у плаванні на відкритій воді). Не залишилися угорці без медалей і у своєму найголовнішому командному виді спорту – водному поло, де чоловіки та жінки здобули бронзові медалі. І якщо для олімпійських чемпіонів трьох олімпіад підряд (Сідней, Афіни, Пекін) головних фаворитів угорських вотерполістів це третє місце – скоріше невдача, ніж успіх, то вотерполістки, навпаки – зуміли зняти прокляття низки четвертих місць поспіль на трьох останніх олімпіадах (Пекін, Лондон, Ріо-де-Жанейро). І накінець, срібну медаль у парусному спорті для своєї держави здобув Жомбор Берец.

Непоганий урожай олімпійських нагород Угорщина здобула у ще одному традиційно сильному для себе виді спорту – фехтуванні (золото – третя поспіль звитяга на олімпіадах зірки змагань в індивідуальній шаблі Арона Сіладьї; срібло – Гергей Шіклоші у чоловічій шпазі; бронза – у командній шаблі на чолі з вищезгаданим Ароном Сіладьї).

Ще одну золоту медаль олімпійська збірна Угорщини завоювала у змаганнях з греко-римської боротьби. І тут не можна не відмітити сімейний успіх братів Льорінців. Так, у дисципліні до 77 кг переміг старший з них Тамаш, а до 87 кг друге місце посів молодший брат Віктор. У дзюдо бронзову нагороду отримав Крістіан Тот (вагова категорія до 90 кг), а в карате – Габор Харшпатакі (дисципліна куміте до 75 кг). Слід зазначити, що цей вид спорту був уведений у перелік змагань Олімпіади вперше і тільки в програму Ігор 2020 року. І насамкінець, третє місце і ще одну медаль для угорської збірної принесла Саролта Ковач у турнірі з сучасного п’ятиборства.

Звичайно, не обійшлися Олімпійські ігри в Токіо і без відчутних невдач для угорського спорту. До них можна віднести відсутність медалей у легкій атлетиці та гандболі (жіноча збірна покинула турнір на стадії чвертьфіналу, а чоловіча взагалі не змогла пробитися на Олімпіаду).

Отже, на літніх Олімпійських іграх 2020 року Угорщина в черговий раз довела свій статус однієї з провідних спортивних держав світу. Показовим є факт, що, починаючи з першої Олімпіади в Афінах 1896 року, угорська збірна жодного разу не випадала з топ-20 країн у загальнокомандному медальному заліку. Це досягнення лише підтверджує стрімкий розвиток спорту в Угорщині та максимально грамотну й безболісну зміну поколінь, яка неминуче настає та проходить у всіх світових державах. Яскравим прикладом цього є безмедальні виступи легенд угорського плавання 35-річного Ласло Чеха та 32-річної Катінки Хоссу, які повністю перекрив своїми досягненнями вищезгаданий юний Кріштоф Мілак.

Вже через три роки відбудуться ХХХІІІ Олімпійські ігри в Парижі. Часу на підготовку у спортсменів залишилося зовсім небагато, але абсолютна більшість експертів та спеціалістів не сумніваються, що збірній Угорщині вдастся не тільки повторити медальний результат Токіо, але й значно покращити його!

Олександр ТУРЯНИЦЯ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах