35163
15:13 8.062022

У Мукачеві відбувся мініфутбольний турнір пам’яті Василя Турянчика

Спорт 4031

Днями місто над Латорицею прийняло перший ветеранський мініфутбольний Меморіал пам’яті заслуженого майстра спорту Василя Турянчика (1935–1922), який навіть із того світу попрацював на захист України.

…Його золота футбольна пора припала на 1960-і роки. Чотири рази ставав чемпіоном країни, тричі – срібним призером, двічі володів Кубком СРСР, тричі входив до списку 33 кращих футболістів Радянського Союзу й двічі був найкращим футболістом України. У всесоюзних чемпіонатах за «Динамо» (Київ) відіграв понад 300 ігор, отримав звання залізного капітана команди, по-спортивному агресивний на полі, майстер відбору м’яча… Це лише частина з тієї великої біографії гравця, якою доля наділила уродженця Чинадієва, мешканця Мукачева заслуженого майстра спорту Василя Турянчика. А ще ж виступав і за інші команди, тренував і просто був порядною та людяною особистістю…

На жаль, 31 березня Василя Юрійовича не стало. 17 квітня йому виповнилося б 87. На вшанування майстра, віддаючи данину жалобі в 40 днів за християнським звичаєм, у Мукачеві за сприяння міської ради та Закарпатської асоціації футболу влаштували І Меморіал визнаної легенди українського футболу.

Захід відбувся у вигляді мініфутбольного турніру серед ветеранів.

Першими на трав’яний газон вийшли ФК «Ветеран» (Воловець) та ФК «Берегово». Дублі Василя Беци та Золтана Бакші принесли підсумкові 2:2, а у виконанні пенальті влучнішими стали берегівці – 4:3.

У другому півфінальному поєдинку зустрілися «Карпати» (Мукачево) та «Ветеран» (Іршава). Знову 2:2 в зустрічі завдяки вже дублям Михайла Якуба та Сергія Чейпеша. І в серії «стандартів» удача на боці іршавців – 3:2.

У матчі за 3 місце мукачівці здолали волівчан – 5:1. На гол Михайла Григи господарі відповіли влучними «пострілами» Сергія Чейпеша (двічі), Мирослава Бундаша (теж оформив дубль) та Віктора Гея.

А ось у завершальному поєдинку тільки завдяки єдиному голу (автор забитого м’яча Ярослав Сухан) іршавці мінімально здолали ФК «Берегово». 1:0 у підсумку.

Після завершення турніру відбулася церемонія нагородження. Крім команд, відзначили також і кращих гравців першого Меморіалу – Василя Бецу (Воловець), Сергія Чейпеша (Мукачево), Золтана Бакшу (Берегово) та Федора Петера (Іршава). Пам’ятні відзнаки отримали й арбітри турніру – Олександр Абель, Іван Мазур, Ярослав Козик-молодший та Олександр Сташко.

Звичайно, ще не раз згадували й самого Василя Юрійовича, який, до речі, теж попрацював на захист рідної країни, уже будучи на тому світі. Адже завдяки турнірові В.Турянчика вдалося зібрати понад 11 тисяч гривень. Ці благодійні внески передадуть на потреби 128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади…

Загалом захід був чудово організований, були цікаві призи, як ось, скажімо, іменне вино В.Турянчика, а вболівальники мали можливість спостерігати за результативними поєдинками. Не кажучи вже про фінансову підтримку ЗСУ. Василю Юрійовичу мало б сподобатися…

Володимир ТАРАСЮК, ЗАФ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах