1231
09:15 31.052016

Дев’ятого шахового короля вшанували в Ужгороді

Спорт 1665

Коли 12 років тому, влітку 2004-го, керівник Товариства вірменської культури Закарпаття «Арарат» Сергій Нікогосян звернувся в обласну шахову федерацію з пропозицією провести шаховий турнір, присвячений пам’яті свого славетного співвітчизника, екс-чемпіона світу Тиграна Петросяна, багато хто зі спортивних функціонерів поставився до цього скептично.

фОТО ПЕТРОСЯН КО

Турнір тоді пройшов чудово, усім організаторам і спортсменам сподобалося, тож керівники вірменського товариства вирішили провести змагання і у 2005 році. І слово своє дотримали. А потім пішло-поїхало… Через кілька років Меморіальний шаховий турнір вже набув статус міжнародного. В ньому за достойні призи боролися міжнародні майстри та майстри ФІДЕ з України, Угорщини, Польщі, Білорусі, Словаччини, Росії, Вірменії, Франції. Потім до благородної справи долучили й юних шахістів. І проводили два паралельні турніри – дорослий і дитячий.

Через світову фінансову кризу дорослий турнір з часом припинився. А от дитячі змагання міцно закріпилися у обласному спортивному календарі і проходять щороку.

Цьогорічний петросянівський меморіал відбувся 29 травня в шаховому клубі СЦД «Ювентус» і вкотре відзначився високою масовістю. 55 (!) юних карпових і каспарових з Ужгорода, Мукачева, Берегова, Виноградова та Сваляви вийшли на старт, щоб продемонструвати свою майстерність та поборотись за головні призи турніру. Шахові пристрасті вирували протягом п’яти годин. Було багато радості і гірких сліз; разом з дітьми переживали і їхні батьки та наставники.

Врешті, останній сьомий тур розставив усе по полицях. Фаворити, як і очікувалося, підтвердили свій клас. Перемогу у меморіалі з 6,5 очка здобув мукачівець Олександр Решетар, якому в минулих роках кілька разів таланило вигравати цей турнір. Вирішальним для розподілу місць виявився передостанній тур, в якому Олександр зміг здолати свого головного конкурента Ярослава Щербака. Торік свалявчанин переконливо переміг у петросянівському меморіалі. Сподівався повторити успіх і цього разу, та не вдалося, тож вдовольнився з 6 очками «срібною» нагородою.

Третє призове місце дещо несподівано посів Віталій Луц. Мукачівець довгий час тримався в тіні, уникаючи зустрічей з грізними суперниками. А в останніх турах спромігся обійти конкурентів і з 6 очками виборов турнірну «бронзу».

Серед дівчат до призової трійки увійшли Юлія Данкулинець (Мукачево), Євгенія Тимошенко (Ужгород) та Ніка Йовбак зі Сваляви. Ще шість призів отримали юні шахісти в інших номінаціях.

Всі учасники, незалежно від зайнятого місця, були нагороджені. Тож кожен з юних талантів отримав на пам’ять красиву глиняну статуетку у формі шахового коня, яка обов’язково залишить у діточок добрі спогади про шаховий турнір в Ужгороді.

Аркадій ВОРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах