37393
09:23 7.022023

У Хусті пройшов благодійний забіг «Зігрій Героя»

Спорт 6089

Провели його іршавчани після того, як вдало стартували з подібним івентом у рідному місті.

Усе почалося з того, що 15 січня громадська організація «Ir-Run club» організувала у місті Іршава доволі цікаву благодійну акцію, під час якої поєднала корисне із приємним. Усі поціновучачі здорового способі життя мали можливість пробігтися на дистанції або 400 метрів, або 1 кілометр і при цьому зібрати кошти на потреби 128 Закарпатської бригади.

Зібралося тоді на старті близько 80 осіб. На потреби ЗСУ було зібрано 40 тисяч гривень. Учасники ж забігу отримали шалені емоції та неабияке задоволення.

Після цього організатори закупили теплі речі (рукавички, шапки, бафи) для бійців 128 ОГШБ і задумалися над тим, що географію для своєї доброчинної діяльності можна (й потрібно) розширити і вирішили провести аналогічну акцію в Хусті.

Відтак 5 лютого відбувся забіг «Зігрій Героя у Хусті.

«Усі основні події розгорталися на Майдані Незалежності. Бігли ж учасники вуличками містечка, але фінішували також у центральній частині Хуста. Акцію ми вирішили провести взагалі поза політикою, просто хотілося зробити корисну справу для наших захисників. У нас не було гучних гасел, не було пафосу! Кожен розуміє, що своєю безпекою тут, на Закарпатті, ми вдячні передусім ЗСУ. Гордістю нашого краю є доблесна 128 Закарпатська бригада, тому саме для них ми збирали кошти. Підтримати Героїв може кожен і для цього потрібно зовсім небагато!», – розповів «Карпатському об’єктиву» один із організаторів Василь Цогла.

За його словами, дистанцію в 400 метрів можна було не просто пробігти, а пройти, тому долучитися до забігу могла абсолютно кожна людина, навіть без великих спортивних талантів, сталевої загартованості та особливого досвіду у легкій атлетиці.

Та й справді, серед учасників було багато дітей, які виявилися напрочуд активними і щиро раділи можливості спробувати власні сили та цікаво і корисно провести недільний день.

«Я бігаю не вперше. Щоразу, коли в нашому місті проводяться подібні акції, намагаюся стати учасником, – запевнив 12-річний Андрій Пойда. – На жаль, у країні триває війна, тому ми всі повинні робити свій хоча б невеличкий, але посильний вклад для перемоги. І ми з батьками зробили свій. Хоча він і не єдиний, бо мама в’яже для бійців шкарпетки, а ми з друзями плели маскувальні сітки. Батько ж волонтерить і допомагає з автомобілями, ремонтує їх та переганяє на передову».

І Андрій був далеко не єдиним учасником, що постійно долучається до забігів.

10-річний Артур Комар біг заради того, аби «зігріти Героїв», уже вдруге і радіє, що зробив це.

«Нещодавно у нас уже проходила подібна акція. Тільки організатори були інші. Тоді я спробував свої сили вперше. Зараз же не виникало навіть сумнівів щодо того, бігти чи ні. Загалом мені дуже сподобалося! Було весело і незабутньо!», – наголосив він.

Дорослі також раділи можливості активно відпочити та внести особистий внесок у добру справу. Дехто, між іншим, робив це вперше і дуже хвилювався перед фінішем.

«Раніше у Хусті неодноразово проходили різні забіги, велопробіги…. Та я чомусь не мала бажання ставати учасницею, боялася виставити себе на посміховисько перед іншими. Приходила просто подивитися, підтримати знайомих. Цього разу донька умовила мене також бігти. Тож я не могла їй відмовити. Їй 7 років і вона долала дистанцію в 400 метрів, я – 1 кілометр. Неймовірно було страшно, що не впораюся, підведу дитину. Але, на щастя, все вийшло! Мені, звісно, було нелегко, бо я людина не спортивна, фізкультуру не любила навіть у школі… Насті ж – усе вдавалося легко, вона завжди дуже активна і їй дуже все сподобалося. Тому радію за нас обох! Приємно, що змогла пересилити себе! Результатом забігу ми обидві вдоволені. Велике спасибі організаторам за таку чудову можливість провести вихідний максимально корисно», – зізналася Анжеліка Ковач.

Загалом дистанція в 400 метрів була розрахована для дітей від 3 до 18 років. А в 1 кілометр – для дорослих. На фінішах на найспритніших та найбільш швидких бігунів чекали подарунки та грамоти.

А почався забіг з Гімну України, який співали всі разом, а відтак – зі звичайної руханки – для «розігріву» учасників. Далі відбулися старти спочатку на 400 метрів, відтак – на кілометр. Після цього чекали учасників на фініші, відзначали переможців та… рахували гроші. А зібрати вдалося під час акції «Зігрій Героя» досить таки непогану суму – 80 тисяч гривень (вдвічі більше, ніж у Іршаві). У забігах обох у Хусті взяли участь 350 учасників (як дорослих, так і дітей).

За вилучені кошти для наших захисників буде закуплено ще більше теплих речей. Атмосфера ж акції виявилася настільки шаленою, що захід запам’ятається всім надовго. Не спинив бігунів навіть мороз, хоч погода в той день видалася справді морозною

Марина АЛДОН

Світлини: Ir-Run club

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах