39128
12:00 14.072023

Угорська допомога закарпатським ватерполістам

Спорт 1731

12 червня Закарпаття відвідали головний радник Міністерства зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини, Олімпійський чемпіон, триразовий чемпіон світу, дворазовий чемпіон Європи з плавання Даніель Дюрта і радник міністра, голова Федерації водного поло Угорщини, чемпіон світу з водного поло Міклош Ґор-Надь.

Першою зупинкою під час візиту став Спортивний комплекс «Буревісник», де проводить тренування команда ватерпольного клубу «Динамо». Тут гостей, яких супроводжував консул Ференц Пап, зустріли голова Федерації водних видів спорту Закарпаття Роберт Левицький, голова Закарпатської обласної федерації водного поло, тренер Ісрафіл Василькін, помічник тренера Сергій Кибальников та директор Микола Щерба.

Після огляду спортивного басейну, який плавці та ватерполісти можуть використовувати протягом трьох годин на день, Даніель Дюрта та Міклош Ґор-Надь передали закарпатській обласній Дитячо-юнацькій спортивній школі «Динамо» спільну допомогу Міністерства зовнішньої економіки та закордонних справ Угорщини, Федерації водного поло Угорщини та ватерпольного клубу м. Еґер – плавки, м’ячі, кепки та спеціальні навушники.

– До нас звернулося Генеральне консульство Угорщини в Ужгороді з проханням, чи можемо ми допомогти доставити спортивний інвентар місцевому клубу, де водним поло займається 300 дітей. Як спортивні дипломати і співробітники Міністерства закордонних справ, ми були раді виконати цю місію, – зазначив Міклош Ґор-Надь. – Окрім моральної підтримки, ми привезли в подарунок базове спорядження, і бачимо, що допомога стане в нагоді. Ми солідарні з українським народом, а спорт – чудова нагода донести та підсилити цей меседж. Спорт зближує нації, це спільна мова.

Професіонал із 40-річним стажем Ісрафіл Василькін у 1998 році заснував першу ветеранську команду в Україні, вони за власний кошт їздили на чемпіонати Європи та світу, а нещодавно зокрема виграли чемпіонат світу серед ветеранів, який відбувся в Будапешті. З молодіжною командою, яку Ісрафіл Василькін тренує, до епідемії коронавірусу грали в Угорщині. Нещодавно за сприяння генерального консула Йожефа Бачкаї команда взяла участь у турнірі в Дебрецені, а потім мали 2-тижневий тренувальний збір у Хорватії.

– Для нас Угорщина – це не просто еталон водного поло, а вершина! Де наше водне поло, а де їхнє?! З 2007 року в Ужгороді кілька років не було функціонуючого басейну, незважаючи на це, у 2012 році разом із Робертом Левицьким ми заснували Закарпатську обласну федерацію водного поло з надією, що зможемо відродити водне поло. Минулого року за кошти обласного бюджету було відремонтовано університетський басейн. Тоді я був за кордоном на сезонних роботах, але, почувши цю новину, повернувся додому, і ми розпочали тренування, – пригадує Ісрафіл Василькін.

Починали зі 100 дітей, деякі з часом вибули, але з 2014 по 2020 рік 5 разів вигравали національний чемпіонат. Мета нинішніх 12-річних спортсменів – кваліфікація на молодіжний чемпіонат Європи 2026 року в рамках трирічної програми розвитку.

– За три роки – час епідемії коронавірусу та війни – наша інфраструктура зруйнувалася, тож у нагоді будь-яка допомога, – зазначив тренер, висловивши вдячність Генконсульству та угорським благодійникам.

Затим угорські спортивні дипломати відвідали відкриті водойми навколо Ужгорода, які влітку використовують плавці та ватерполісти. Вони відвідали Міжнародний спортивно-туристичний комплекс «Шамбала» в Оріховиці, де 3 роки тому отримали дозвіл на безкоштовні тренування. Влітку на пляжі комплексу дві групи проводять тренувальні збори.

– Радий вчергове бути тут, на Закарпатті, адже відвідував край вже не раз. За останні 10 років, як член Екуменічної служби допомоги, я багато разів був у Берегові, Мукачеві, Ужгороді, а також у Львові. Нинішній візит ми з моїм колегою, чемпіоном світу з водного поло Міклошем Ґор-Надєм вважали дуже важливим, щоб допомогти різним видам у краї. Перш за все, я хотів би підкреслити важливість водного поло та плавання, – зазначив Даніель Дюрта.

Допомога, яку ми разом із Екуменічною службою допомоги та багатьма громадськими організаціями надаємо та доставляємо в Україну, має на меті якнайбільше підтримати місцеву громаду. Спорядження, яке ми сьогодні привезли, допоможе розвитку дітей, і це для нас велика радість.

Наступною зупинкою став Радванський кар’єр, де ужгородські ватерполісти, користуючись сприятливою погодою, тренуються вже близько 30 років.

Міклош Ґор-Надь, особисто скупавшись у воді озера, утвореного на місці колишнього кар’єра, розташованого серед мальовничого ландшафту, зазначив:

– Окрім того, що Угорщина проводить найбільшу гуманітарну акцію в своїй історії, ми у своєму власному мікросередовищі також зобов’язані допомагати, і ми раді це робити в межах наших скромних можливостей. Тепер це стало можливим завдяки підтримці ужгородської команди з водного поло. Сподіваємося, що в майбутньому зможемо допомогти й іншим спорядженням. Адресна допомога стане в нагоді та сприятиме розвитку місцевої молоді. У місцевого клубу з водного поло амбітні плани. На жаль, через епідемію коронавірусу довелося пропустити дві вікові групи, але вони з великим ентузіазмом взялися за тренування груп дітей 2011‒12 року народження. Існує цікаве спостереження, яке варто взяти до уваги: 1 місяць тренувань у відкритій воді дорівнює 2 місяцям занять у басейні. Ми будемо раді допомогти в цьому мотузками, воротами.

Угорська делегація підвела підсумки візиту з лідерами місцевих водних видів спорту в ужгородському спортивному комплексі «Юність».

Роберт Левицький подякував за підтримку українського народу та спорту й зазначив, що епідемія коронавірусу та російсько-українська війна, яка триває понад 500 днів, суттєво вплинули на спортивне життя, матеріальні можливості батьків. Хоча водні види спорту підтримуються з обласного та міського бюджетів, басейнів не вистачає. Незважаючи на це, місцеві водні види спорту знаходяться на підйомі.

– Основна проблема Закарпаття – відсутність басейнів, потреби в Ужгороді та Ужгородському районі покриваються приблизно на 20-25 відсотків. Завдяки гостям з Угорщини можемо винести це питання на міждержавний рівень і розраховуємо на подальшу співпрацю. Ужгород, Закарпаття – цікаве місце з точки зору спортивної географії. Кордон із 4 країнами сприяє спортивному туризму. Закарпаття – єдина область України, де є геотермальні джерела, і на прикладі Угорщини ми бачимо, що на їхній базі можна розвивати всі водні види спорту, – наголосив Роберт Левицький і окреслив план створення водного комплексу.

Даніель Дюрта повідомив, що таку допомогу та підтримку планують надавати і в майбутньому, крім того, у планах – співпраця з місцевим клубом водного поло, організація спільних тренувань і тренувальних зборів.

Вікторія Рего/Rehó Viktória/Kárpátalja hetilap

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах