42079
12:25 22.042024

У Берегові відбувся футбольний турнір «Кубок Єне Бузанского»

Спорт 1103

Благодійний фонд «Геніус» за підтримки уряду Угорщини, Державного секретаріату з питань національної політики прем’єр-міністра та фонд Габора Бетлена цього року вдванадцяте організував футбольний кубок Єне Бузанського.

Іменодавець програми – Єне Бузанскі, відомий угорський футболіст, 49-разовий гравець збірної Угорщини, спортсмен нації, колишній захисник легендарної «золотої команди», яка в 1952 році перемогла на Олімпіаді в Хельсінкі, а в 1954-му стала срібним призером чемпіонату світу в Швеції. 

Патроном футбольного кубка є Єне Бузанський-молодший.

Мета змагання – популяризація футболу, пошук молодих спортивних талантів, забезпечення можливості позмагатися, а також вшанування пам’яті Єне Бузанського – ключового півзахисника збірної Угорщини, легендарної «золотої команди».

Турнір відбувся у Берегові. Юнаки змагалися у двох вікових категоріях – учні середніх шкіл І-ІІ та ЗОШ І-ІІІ ступенів. Грали за коловою системою. На турнірі змагалися 29 команд (16 початкових класів, 13 старших категорій), загалом 290 гравців із 23 закладів.

Присутніх привітала директорка благодійного фонду Наталія Вароді. 

Консул консульства Угорщини в Берегові Міклош Юстін вітаючи юнаків, сказав: «Футбол також вчить командному духу, що стане в нагоді вам і пізніше».

Капітан федерації угорської парламентської футбольної збірної, раніше директор спортивного клубу «Ференцвароша» та національної олімпійської збірної Угорщини Золтан Мадяр зізнався: «Я завжди приїжджаю на Закарпаття з великою любов’ю. Ці спортивні змагання також показують, що молодь хоче жити і працювати тут. Футбол вчить нас вигравати і програвати. Вважаю важливим плекати цінності, які роблять нас кращою людиною. Цей турнір є саме таким».

Президентка ЗУІ Ілдика Орос зазначила: «Мені дуже приємно, що учасників стає все більше, багато молоді люблять розвиватися в спорті. Дякую організаторам, що з цією подією створили можливість для молодих спортсменів позмагатися».

Ректор ЗУІ Степан Черничко зауважив: «Змагання готують молодь до життя, бо через гру вчаться терпеливості та толерантності».

Директор телеканалу «TV21 Ungvár», один із ідейних натхненників футбольного турніру, Золтан Кулін наголосив: «Я дуже радий, що в дванадцятому турнірі бере участь вже 29 команд. Велика кількість команд показує популярність і розвиток цього змагання».

Результати Кубка з футболу:

Команди юнаків початкової школи (до 15 років)

І місце: ФК Сернье, Сернянської гімназії;

II місце: ФК Вишково, Вишківського ліцея ім.Ференца Келчеі;

III місце: ФК Запсонь, Запсоньської гімназії.

Кращий польовий гравець: Мілан Костюк (Сернье), найкращий бомбардир: Шандор Бечке (ФК Вишково), найкращий воротар: Шандор Папп (Запсонь).

Команди старшокласників (15-17 років) 

І місце: команда Пийтерфолвівського реформатського ліцею;

II місце: команда Тячівського ліцею ім.Шімона Холоші;

III місце: команда ліцею Великі Береги.

Кращий польовий гравець: Мілан Пап (Фахового коледжу ЗУІ),  найкращий бомбардир: Ференц Домінік (Форнош), кращий воротар: Віктор Францух (Тячів).

Наталія ВАРОДІ, фото автора

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах