42151
18:04 28.042024

Майже тисяча бігунів з усієї України взяли участь у «Khust Half Marathon – 2024». Фото

Спорт 2064

28 квітня у Хусті відбулася яскрава спортивна подія «Khust Half Marathon – 2024». Захід має сертифікацію траси World Athletics та AIMS на дистанції 21,097 км, що означає, що фінішери півмарафону можуть кваліфікуватися для відбору на міжнародні старти. Тому й не дивно, що він об’єднав довкола себе майже тисячу учасників із усіх куточків не тільки області, але й України.  До спортивної події долучилися як діти, так і люди пенсійного віку. Реєстрація була платною і сто відсотків коштів було спрямовано на доброчинність.

Відкрився півмарафон загальною розминкою. Після хвилини мовчання присутні вшанували загиблих захисників. Відтак почалися старти на різні дистанції. Цікаво, що у Велятині, селі неподалік Хуста, марафонці мали змогу скуштувати традиційну місцеву страву – дзяму, яку приготували для бігунів закарпатські господині. Загальний маршрут проходив у одне коло і включав забіг на різні дистанції, естафети, дитячий та онлайн забіги.

«Головним месенжем заходу є доброчинність. Тобто, щоразу ми комусь допомагаємо. Наразі для ЗСУ ми змогли закупити 2 автомобілі – для Національної гвардії та 3-ї штурмової бригади та 67 дронів, частина з яких поїде на ту ж 3 штурмову, а частина – до «Птахів Мадяра». Спасибі і добродійникам, які долучилися. На всіх дистанціях у нас зареєструвалося 900 учасників, серед яких 120 дітей, найменшим із яких 4 роки. А от найстаршим марафонцям більше 66 років, – розповів «Карпатському об’єктиву» голова ГО «Велооб’єднання Андрій Козир.

Вітали учасників забігу перед стартом в.о. Хустського міського голови Іван Губаль, заступники голови Закарпатської ОВА Василь Іванчо та Мирослав Білецький, військові та організатори події.

«Приємно бути представником такої яскравої події, як напівмарафон на Закарпатті. Було потужно і незабутньо. Емоції зашкалюють. Спасибі кожному, хто долучився, хто приїхав, незважаючи на величезну відстань та неспокійну ситуацію у державі. Ще б 100 бігунів і ми б мали тисячу учасників. Сподіваюся, на наступний рік долучиться набагато більше прихильників здорового способу життя і активного відпочинку», – наголосив амбасадор Дмитро Дущак.

Хустянка Едіта Чопей вперше була на старті. Каже, бігла важко, але пишається собою, що впоралась.

«Перед подібними забігами потрібно тренуватися. Я ж не ставила перед собою мету перемогти, прибігти першою, просто хотілося випробувати власні сили та долучитися до доброї справи. Загалом усім задоволена і в перспективі планую більше займатися спором. Радію, що знайшла багато нових друзів і отримала багато позитивних вражень», – зізналася вона.

Після забігів відбулося нагородження переможців і вручення їм подарунків.

Отже, кращі результати показали у номінації естафета «4 по 5.25 км» команда «Iron Club» з результатом 1 година 15 хвилин та 48 секунд (3 місце), «Rivne Running Club» з результатом 1:12:11 (2 місце) і «МІДІ» з результатом 1:11:51 (1 місце), у номінації «2 по 10.5 км» – «Team Triathlon Academy Rivne» із результатом 1:18:12 (3 місце), «Командний біг Україною» із результатом 1:14:21 (2 місце)  та «Iron Club PRO» із результатом 1:08:38 (1 місце).

Серед жінок першими прибігли: Мирослава Наконечна з результатом 1:27:54 (3 місце), Ксенія Пироженко з результатом 1:19:39 (2 місце) та Уляна Рачинська з результатом 1:19:25 (1 місце). Останні дві учасниці, між іншим, перевершили минулорічний рекорд.

Найшвидшими у напівмарафоні серед чоловіків стали: Анатолій Тонконоженко  з результатом 1:09:32 (3 місце), Іван Чорний з результатом 1:09:08 (2 місце), а також Артур Щепановський з результатом 1:09:08 (1 місце).

Марина АЛДОН

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах