43496
15:06 21.082024

На Ужгородщині завершив роботу спортивний табір

Спорт 727

Благодійний фонд «Ґеніус» цього року вже вчетверте організував традиційний спортивний табір на Ужгородщині. Змістовне дозвілля для дітей віком 10–16 років провели за підтримки угорського уряду, Державного секретаріату з питань національної політики Угорщини та Фонду ім. Габора Бетлена. У роботі табору, який 12–17 серпня відбувся на базі Великодоброньської філії центру професійного навчання ім. Еде Егана, узяли участь діти з 10 населених пунктів нашого краю.

– Мета табору – ознайомити дітей з якомога більшою кількістю різноманітних видів спорту. Наші підопічні мали можливість спробувати свої сили в індивідуальних та командних змаганнях. Програма була побудована таким чином, щоб мотивувати та активізувати дітей. Важливе завдання, яке ми ставили перед собою, – спонукати їх до змістовного дозвілля, надати їм можливість відчути командних дух. Пріоритетним завданням для нас було організувати програму таким чином, щоб якомога більше часу проводити на свіжому повітрі, – розповів керівник табору, вчитель фізкультури Великодоброньського ліцею Янош Сані-Сабов.

Діти мали можливість займатися настільним тенісом, футболом, баскетболом, гандболом, волейболом, бадмінтоном, кіокушинкай карате, грати в шахи, шашки та інші настільні ігри.

У середині тижня учасники табору побували на екскурсії до Великодоброньської лісової школи та дослідницької бази Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ. Там для них організували фенолфталеїнову війну, що виявилося вдалою ідеєю в цю спеку, бо дало змогу трохи освіжитися. На каналі Сернє діти мали можливість покататися на каное, а повернувшись, закінчили день смаженням сала. Свіже лісове повітря добряче розпалило у всіх апетит. Ті, хто не був задіяний у приготуванні вечері, міг постріляти з лука та взяти участь у різноманітні народні ігри.

– Четвер і п’ятниця були присвячені змаганням в індивідуальних та командних видах спорту. Ми намагалися сформувати команди так, щоб діти, які не відзначилися в індивідуальних видах спорту, могли отримати грамоти й медалі в команді. Таким чином хотіли мотивувати їх, – зазначив Янош Сані-Сабов. Він подякував колегам за допомогу й віддану роботу, спрямовану на те, щоб діти мали змістовне дозвілля та гарний настрій.

Тренування в таборі проводили сім досвідчених фахівців. Крім Яноша Сані-Сабова, це учитель фізкультури Великодоброньського реформатського ліцею Чаба Бара, учителі фізкультури Великодоброньського ліцею Йолана Габор, Іван Мацків, Іштван Торма, чемпіонка Європи серед молоді, срібна призерка чемпіонату світу з кіокушинкай карате Валерія Моца, викладачка Великодоброньської філії Закарпатського угорського ліцею Лівія Сані. У роботі тренерам допомагали чотири вихователів, п’ять студентів Закарпатського угорського інституту ім. Ференца Ракоці ІІ, які проходили тут практику, а також медична сестра.

Угледіти за 54 дітьми (28 хлопцями та 26 дівчатами) не просто, але, як кажуть викладачі, особливо дисциплінувати учасників табору не доводилося. У понеділок, одразу після прибуття, дітей ознайомили з правилами, і вони їх дотримувалися.

Протягом тижня тренування з волейболу проводив учитель фізкультури Великодоброньського реформатського ліцею Чаба Бара.

– Діти були дуже спритними. Оскільки я зрозумів, що основи в них є і в навчальних закладах, які вони відвідують, з ними займаються належним чином, мені залишалося тільки відшліфовувати їхні навички. Звісно, я показав і дещо нове, наприклад, як точніше приймати м’яч тощо. Хлопців і дівчат було майже порівну, таке ж співвідношення виявилось і щодо вправності. Ми не очікували настільки сильної спеки, вона суттєво ускладнювала проведення спортивних занять. Але ми швидко адаптувалися до цих умов і, щоб зберегти здоров’я дітей, трохи скоротили заняття, розподіливши час таким чином, щоб тренування були і приємними, і корисними. Я задоволений і сподіваюся, що дітям також сподобався табір. Ми виконали те, що запланували. Тож, думаю, усі поїдуть додому з гарними спогадами, – зазначив Чаба Бара.

Підтвердили сказане тренером і діти, яких ми опитали, та їхній гарний настрій.

Крістіна Санто з Великої Доброні взяла участь у таборі вже вчетверте. Каже, що їй дуже сподобалося.

– Ми мали можливість спробувати різні види спорту, як індивідуальні, так і командні. Вікова група учасників була дуже різною, але всі ми зібралися тут для спільної мети: удосконалюватися й отримувати задоволення. Головне, чого я навчилася цього тижня, – це витримка і важливість командної роботи.

Балаж Ур, також з Великої Доброні, повертався додому з чотирма медалями та грамотою. Він брав участь у таборі втретє, бо любить спорт і хотів зустрітися з друзями.

– Колись моїм улюбленим видом був футбол, а тепер це гандбол. Тут я отримав медаль за друге місце в настільному тенісі, став другим у змаганнях з волейболу та підкидання м’яча ногою. Я відбив пенальті, а також отримав диплом за результат у зіграній у лісовій школі фенолфталеїновій війні. Табір був цікавий, заняття спортом теж, звісно. Однак найцікавішими виявилися вечори. Рекомендую всім відвідати табір наступного року.

Вікторія Рего/Rehó Viktória, Kárpátalja

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах