48
12:11 31.032016

В Ужгороді пройшов Ткаченківський меморіал

Спорт 2264

У різних містах Закарпаття щороку відбуваються змагання, які проводяться на честь вшанування шахістів, котрі пішли з життя, але залишили яскравий слід у спортивній історії краю.

фото ткаченка КО_новый размер

Одним з подібних турнірів є меморіал фундатора закарпатських шахів, неодноразового чемпіона області, невтомного пропагандиста давньої гри Степана Ткаченка.

У цього змагання справді щаслива доля. Ось вже десятий рік поспіль він проходить в обласному центрі і зберігає реноме одного з найпрестижніших спортивних змагань. Колоритна постать Степана Ткаченка дійсно викликає щиру повагу у шахістів старшого і середнього покоління, яким пощастило спілкуватися з цим талановитим спортсменом, педагогом, інтелігентною та високоморальною людиною.

Цьогорічний ювілейний турнір, який відбувся в ужгородському СЦД «Ювентус» минулої суботи, вкотре підтвердив своє високе реноме. За призи боролися 57 спортсменів з Ужгорода, Мукачева, Берегова, Виноградова, Великого Березного і Рахова. Кваліфікаційний рівень теж був на висоті: міжнародний майстер, три майстри ФІДЕ, 19 провідних кмс та багато сильних молодих перспективних спортсменів. Віковий діапазон учасників був дуже високий – наймолодшому гравцю було лише 6 років, а найстаршому – 83, тобто грали, як кажуть, і стар, і млад.

Вісім турів швейцарської системи найвпевненіше подолав один з фаворитів Мартін Найгебавер. 16-річний ужгородець здобув шість перемог, два поєдинки звів унічию і з 7 очками став переможцем меморіалу. Турнірне «срібло» з 6,5 очка дісталося мукачівцю Василю Гуйвану, якому напрочуд часто таланить саме в ткаченківських меморіалах. Вперта боротьба розгорнулася за третє місце. Одразу п’ятеро спортсменів набрали по 6 очок і поділили третє-сьоме місця. За додатковими показниками третя позиція дісталася Василю Прокопишину.

В турнірі, як завжди, грало багато спортсменів старшого покоління, тож шість призів отримали й вони. Зокрема, серед «молодих» ветеранів (60-70 років) найкраще зіграв Володимир Рижонков, а серед так званих «сеньйорів» (старших за 70 років) не було рівних Анатолію Прокопчуку. Призи також отримали: найстарший учасник змагання 83-річний Василь Паук, серед жінок – Ніколетта Панченко, школярів – Олександр Решетар, спортсменів «Інваспорту» – Михайло Бедь та інші.

Після завершення змагання Олександр Доктор щиро подякував усім шахістам за участь у меморіальному турнірі і нагородив переможців грамотами та грошовими призами. Без сумніву, організаторам пам’ятного турніру вдалося влаштувати любителям давньої і мудрої гри справжнє спортивне свято.

Аркадій ВОРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На словацькому пункті пропуску «Вишнє Нємецьке» вийшов з ладу сканер
20:23
12 писанок до Великодня встановили на площі Шандора Петефі в Ужгороді
18:31
Спілка закарпатських угорських багатодітних родин організувала Тиждень матерів
16:13
65 000 гривень зібрали учні Ужгородського ліцею «Лідер» під час благодійного ярмарку
15:50
В Ужгороді затримали раніше судимих зловмисників, які обікрали підсобне приміщення новобудови
15:25
Представниця закарпатських угорців на виборах до Європарламенту – Вікторія Ференц
14:57
10 років представляла інтереси закарпатських угорців
14:29
Поліція Виноградова розслідує кримінальне провадження за фактом конфлікту з працівниками ТЦК та СП
13:38
На Закарпатті пенсіонер планував доправити в Румунію двох «водолазів»
10:05
В Ужгороді нагородили переможців тенісного турніру UTF (Ukrainian Tennis Federation) Cup
09:40
Всі новини