1972
11:40 12.072016

Рекордний шаховий фестиваль у Мукачеві

Спорт 2468

Про масовий шаховий фестиваль «Мукачівське літо» знають далеко за межами нашого краю, у тому числі за кордоном.

фото-МУКАЧ-ЛІТО-1-400x269

За всі роки незалежної України жодне місто, зокрема Київ, Одеса, Харків, Дніпропетровськ, Львів, Донецьк, ніколи не проводили таких масових шахових турнірів. 370 учасників – це абсолютний рекорд, який офіційно зареєстрований у Книзі рекордів України, з чим ми й вітаємо всіх, хто причетний до організації цього справжнього спортивного свята.

Змагання відбулися в престижному ресторанному комплексі «Eventum Hall». На урочистому відкритті провідних шахістів привітали заступник мера Ростислав Федів, голова Мукачівської шахової федерації Олександр Галай та міжнародний гросмейстер, олімпійський чемпіон Захар Єфименко. За солідний призовий фонд, який становив кругленьку суму – 100000 гривень, боролася солідна спортивна компанія з усіх куточків України, а також з Білорусі, Угорщини, Чехії, Росії, Молдови та Азербайджану.

За програмою фестивалю відбулося шість окремих турнірів: два дорослі, два дитячі та два бліц-турніри. Найпрестижнішим, звичайно ж, був головний турнір «А», в якому змагався 91 гравець, у тому числі 3 гросмейстери, 10 міжнародних майстрів та 22 майстри ФІДЕ. Про запеклість спортивної боротьби свідчить той факт, що одразу троє гравців набрали по 7 очок з 9 можливих, і лише коефіцієнт розставив їх у такому порядку: чемпіоном фестивалю став одесит Станіслав Богданович, а його основні конкуренти Олександр Зубарєв та Олег Будніков (обидва із Запоріжжя) вибороли відповідно «срібло» і «бронзу». Якщо наші земляки в цьому потужному змаганні, як кажуть, зірок з неба не хапали, то в інших турнірах вони виступили цілком вдало.

У турнірі «В» блискуче зіграв першорозрядник Сергій Мучичка. Цікаво, що молодий ужгородець серед 113 учасників посідав лише 45-те місце за рейтингом. Але рейтинги рейтингами, а гра грою. Сергій довів це, випередивши 38 кандидатів у майстри, і з високим результатом 7,5 очка з 9 можливих став переможцем турніру, виконавши при цьому норму кандидата в майстри. Дещо несподіваний, але надзвичайно приємний успіх ужгородця. Підтримав почин земляка і мукачівець Андрій Вачиля, який з таким же результатом, але гіршим коефіцієнтом посів друге місце.

У дитячих турнірах закарпатці теж виступили вдало. У категорії «С» (до 16 років) успішно зіграв юний берегівчанин Андрій Іжак, який з 7 очками виборов «срібло», пропустивши вперед лише сильного кмс Владислава Симоненка з Чернігова. У змаганні взяли участь 92 юні гравці.

І зовсім уже тріумфальним вийшов виступ одного з найталановитіших і найперспективніших юних шахістів Закарпаття, вихованця Мукачівської ДЮШаК Вадима Петровського. Спортсмен блискуче провів змагання та з високим результатом 8,5 очка (8 перемог і лише одна нічия) переконливо виграв турнір «D», в якому йому протистояли 92 юні шахісти до 12 років з усієї України. Відрив переможця від другого місця становив півтора очка.

Підсумки фестивалю «Мукачівське літо» викликають у численних любителів шахів Закарпаття певний оптимізм. Попри важку ситуацію в країні, шахове життя у нашому краї скеровано у правильному напрямі. У різних містах проводяться престижні турніри, підростає талановита молодь. Завдяки активістам обласної та міських шахових федерацій, а також успішним підприємцям, які підтримують цю гру, закарпатський шаховий локомотив упевнено долає гірські перевали…

Аркадій ВОРОВИЧ

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
На Закарпатті затримала групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Ужгородські баскетболісти боротимуться за медалі Першої ліги України
13:41
Закарпатцям пропонують перейти в особистий кабінет ТОВ «Газмережі»
12:32
Знайти роботу із зарплатою понад 12 тисяч гривень допоможуть у Закарпатській обласній службі зайнятості
12:19
Що скажуть інші? Закарпатська психологиня пояснила, чому не варто жити шаблонами
12:08
24 рулони незадекларованої імпортної плівки для ламінування опинилися на складі Закарпатської митниці
11:55
У суботу «Минай» зіграє з одеським «Чорноморцем»
11:39
В Ужгороді різко подешевшала рання капуста
11:24
Всі новини