3450
09:51 2.112016

Закарпатські шахісти змагалися на меморіальному турнірі пам’яті

Спорт 1928

Річний календар обласної шахової федерації насичений багатьма цікавими і різноманітними змаганнями. Це чемпіонати, та Кубки, дитячі фестивалі, командні турніри, профспілкові першості, меморіали, святкові заходи тощо.

%d1%84%d0%be%d1%82%d0%be-%d0%bf%d0%b0%d0%bc%d1%8f%d1%82%d1%8c-1_%d0%bd%d0%be%d0%b2%d1%8b%d0%b9-%d1%80%d0%b0%d0%b7%d0%bc%d0%b5%d1%80

Серед цього переліку одне змагання посідає особливе місце і є певною мірою унікальним порівняно з іншими. Мова про шаховий День пам’яті. Суть цього заходу зрозуміла і благородна. В різні часи, починаючи від тяжких післявоєнних років і до наших днів, у шаховому житті краю існували гравці, які пішли з життя, але залишили яскравий слід у закарпатській шахівниці. У цій почесній галереї не тільки славетні чемпіони. Тут і організатори шахових змагань, відомі журналісти, тренери, навіть прості любителі, які пов’язали усе своє життя з улюбленою грою. Нехай вони не сягали спортивних висот, але саме в поєдинках з ними юні шахісти пізнавали секрети давньої гри. Так, через кілька років молодь вже почала перемагати своїх старших колег, але значення набутих знань переоцінити важко. Ось чому шахісти, які пішли з життя, заслуговують на те, аби залишатися в пам’яті їхніх ровесників та молодших колег.

Як правило, меморіальний турнір пам’яті приходиться на останні числа жовтня. Саме у ці пізні осінні дні усі наші краяни йдуть на кладовища з вінками та квітами, аби запалити свічки і згадати добрим словом своїх рідних і близьких. Ну а шахісти святкують цю подію участю у меморіальному турнірі.

Саме цей захід відбувся минулими вихідними у кількох містах області. 28 жовтня учасників меморіального вітало Мукачево. В місцевому шаховому клубі проведено турнір за участі 20 спортсменів, які змагалися у 9 турів за регламентом блискавичних шахів. Явну перевагу над конкурентами продемонстрували два фаворити – Михайло Балога з Ужгорода та мукачівець Андрій Вачиля. Лідери здобули по 8 очок, але завдяки перемозі в особистій зустрічі перше місце дісталося представнику обласного центру. Головною сенсацією турніру став чудовий виступ 10-річної шахової надії Вадима Петровського. Юний шахіст набрав 6 очок і розділив 3-4 місця з майстром ФІДЕ Олександром Федівим, поступившись старшому колезі «бронзою» лише за коефіцієнтом Бухгольца.

А вже наступного дня, в суботу, естафету меморіальних турнірів прийняв Ужгород. У шаховому клубі СЦД «Ювентус» проведено рапід-турнір за участі 24 спортсменів. Склад виявився солідний – майстер ФІДЕ, 10 кандидатів в майстри та 13 першорозрядників. Запекла боротьба за перше місце розгорнулася між двома фаворитами – мукачівцем Василем Гуйваном та ужгородцем Юрієм Ісаком. Особисту зустріч конкуренти після напруженого поєдинку завершили унічию і дісталися фінішу з однаковим очковим багажем – 5,5 очка з 7 можливих. Коефіцієнт виявився вищим у ужгородця, тож перемога в меморіальному турнірі дісталася Юрію Ісаку.

Довелося застосовувати додаткові показники і при виявленні третього призера. Ним став Сергій Мучичка, який випередив майстра ФІДЕ Ольгу Юшко: обидва набрали по 5 очок.

Вже за традицією у змаганні грали багато ветеранів, старших за 60 років. Тут трійку призерів склали Аркадій Ворович, Василь Ганзе та Віктор Шталь.

Родзинкою турніру стало те, що жоден ветеран, незалежно від результату, не залишився без призу. А сам захід став даниною доброї пам’яті тим шахістам, яких, на жаль, вже немає серед нас, але світло їхніх добрих справ й досі осяває шаховий шлях молодим колегам.

Аркадій ВОРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Ужгородські баскетболісти боротимуться за медалі Першої ліги України
13:41
Закарпатцям пропонують перейти в особистий кабінет ТОВ «Газмережі»
12:32
Знайти роботу із зарплатою понад 12 тисяч гривень допоможуть у Закарпатській обласній службі зайнятості
12:19
Що скажуть інші? Закарпатська психологиня пояснила, чому не варто жити шаблонами
12:08
24 рулони незадекларованої імпортної плівки для ламінування опинилися на складі Закарпатської митниці
11:55
Всі новини