6312
14:31 13.052017

Закарпатці вибороли призові місця у чемпіонаті з фоксорінгу

Спорт 2105

Забігами на трасах фоксорінгу (радіоорієнтування) у Львові завершився чемпіонат України з зі спортивної радіопеленгації на подовжених дистанціях.

3

Хоч цей вид спорту не відноситься до категорії масових, але й на Закарпатті є хлопці і дівчата, які із задоволенням займаються ним у гуртках, що працюють при Мукачівському центрі позашкільної освіти та обласному центрі науково-технічної творчості учнівської молоді. У львівських лісах закарпатки «вполювали» бронзові нагороди: у командній першості серед дівчат не старших 16 років призерками стали учениці мукачівської гімназії Катерина і Ніна Цепурдей. Та найбільший врожай медалей у нашій команді зібрав майстер спорту міжнародного класу Вячеслав Баранов: у суперечці з однолітками 71-річний ужгородець виборов бронзу на спринтерській та класичній дистанціях і у радіоорієнтуванні.

Що є спільного між спортивним орієнтуванням і радіоорієнтуванням? – питаємо у 12-річної учасниці змагань мукачівки Людмили Калчевої.

  • Окрім схожої назви спільного дуже мало. У спортивному орієнтуванні ми за допомоги карти і компасу повинні чимскоріш відшукати контрольні пункти, встановлені на незнайомій місцевості. Їх місцезнаходження точно вказано на карті, до того ж і сам КП – це помаранчева з білим призма, яку ви зразу побачите, коли точно вийдете в район її розташування.

У радіоорієнтуванні на місцевості заховані «маячки» – малопотужні  передавачі, які ледь непомітні у лісі і можуть бути почуті в радіусі всього лише кількох десятків метрів. Використовуючи карту ми виходимо у зону покриття, а сам передавач вже відшукуємо використовуючи пеленгатор. Враховуючи, що бігаємо з технікою, випущеною ще у минулому тисячолітті, безпомилково зробити це досить важко. Сучасні пеленгатори набагато менші, легші і точніші, тож сподіваємося, що невдовзі вони з’являться і у нас. 

Кожен з цих видів спорту має свою родзинку, щось особливе. І ми залюбки займаємося ними.

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Ужгородські баскетболісти боротимуться за медалі Першої ліги України
13:41
Всі новини