8606
14:26 15.092017

На ужгородському «Автомобілісті» у футбол гратимуть дівчата

Спорт 1506

000014761879390У понеділок, 18 вересня, збірна WU-15 та збірна ЗОДЮСШ Ужгород зіграють матч у рамках турніру вшанування пам’яті футболісток, вихованок Закарпатського футболу – Олени Надь та Ірини Яшко.

Цей турнір також є підготовчим до чемпіонату України з футболу у Першій лізі серед команд WU-15, який відбудеться у Тернополі.

Як зазначила голова комітету жіночого футболу, головний тренер збірної Кристина Костевка, для належної підготовки до чемпіонату збірна області цими днями проведе навчально-тренувальний збір в Ужгороді.

– Ширяться чутки, що жіночий футбол на Закарпатті пропав, а колись наш край вважався «колискою жіночого футболу», – зазначає голова комітету Кристина Костевка, – Це не так. Окрім районів, які представлені на змаганнях, велику увагу жіночому футболу приділяють на Іршавщині, а керівники федерацій футболу Міжгірщини та Берегівщини взялися за його відродження у своїх районах. Тож, сподіваємося, що вже незабаром у чемпіонаті області, який плануємо провести у листопаді на відновленому хустському стадіоні «Юність», будуть представлені майже все Закарпаття.

Нині у склад нашої збірної входять дівчата із Ужгорода і Ужгородщини, Хустського, Тячівського, Рахівського районів та одна вихованка Мукачівщини.

Жіночий футбол на Закарпатті зародився у 1971 році. Як зазначає літописець футбольного життя краю Василь Гаджега, саме у цей рік відбулись перший чемпіонат Закарпаття та кубок області з футболу серед жінок.

Яка б не була яскрава колишня доля жіночого футболу області, але на стандартних полях дівчатам доводилося грати тільки у фіналах. Останні років 20-ть матчі чемпіонатів та кубків вони грали виключно на полях нестандартних розмірів.

Як згадує колишній голова комітету жіночого футболу Федір Варга, востаннє в Ужгороді дівчата грали у «великий» футбол у 2006 році. Тоді у фіналі чемпіонату області на ужгородському стадіоні «Спартак» збірна Ужгорода обіграла збірну Мукачева із рахунком 4:0.

Тож, понеділковий поєдинок, який дівчата вперше зіграють на одному з кращих полів області, обіцяє стати цікавим для глядачів.

Запрошуємо усіх уболівальників підтримати юних вихованок жіночого футболу, які вже 20–25 вересня представлять наш край на всеукраїнських змаганнях у Тернополі.

Довідка ФФЗ:

10 травня 2016 року відбувся перший міжнародний турнір пам’яті футболісток-вихованок Закарпатського футболу. Участь у ньому взяли команди «Гуменне» (Словаччина), «Наддвірняночка» (Надвірна), Моршина, а також дві команди з Ужгорода і збірна Ужгородського району.

Турнір був ініційований ужгородськими дівчатами на чолі з тренером команди Кристиною Костевкою, які таким чином вирішили вшанувати своїх подруг по команді.

Олена Надь народилася в 1989 році. Бронзова призерка України. Почала займатися футболом у початкових класах. Була однією із найкращих футболісток області. Її технікою, швидкістю захоплювалися тренери. Забивала голи командам із Івано-Франківська, Чернігова, Донецька. Трагічно загинула у 2008 році.

Ірина Яшко народилася у 1992 році. Почала займатися футболом у 14 років. Була основним воротарем команди Ужгород та збірної Закарпаття.

Багато разів за її участі команда одержувала перемоги. Дівчину запрошували в Донецьк, Чернігів, але вона вирішила залишитися в рідній команді. Пішла із життя у році 2013 році, повідомляє ФФЗ.

Woman_A4-724x1024

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини