18983
14:18 1.012019

Закарпатський футбол-2018: топ-15

Спорт 1454

Минулий рік запамятався багатьма яскравими подіями. 

Матч року

Без сумніву, це поєдинок 1/8 фіналу Кубку України ФК «Минай» – ФК «Динамо» (Київ), у якому господарі навіть виграли перший тайм. Це була захоплива аншлагова зустріч, яка принесла чимало позитивних емоцій місцевим уболівальникам.

Прогрес року

Він також пов’язаний із ФК «Минай». Завдяки зусиллям президента клубу Валерія Пересоляка та його однодумців Закарпаття повернулося в професійний футбол. Команда з Ужгородщини стартувала в другій лізі й за підсумками першої частини чемпіонату є лідером!

Відкриття року

І ще про згаданий ФК. Мова про новий стадіон «Минаю». Серед почесних гостей організованого заходу був, зокрема, володар Золотого м’яча-1986 і Кубка кубків-1986, віце-чемпіон Європи-1988, заслужений майстер спорту СРСР, уславлений київський динамівець Ігор Бєланов. Він привіз із собою власний трофей, і кожен міг сфотографуватися з нагородою, як і з самим майстром. Урочисту подію тоді поєднали з проведенням фіналу Кубок області, який у красивому стилі виграли власне господарі.

Святкування року

Воно пов’язане зі 125-річчям зародження футболу на Закарпатті. Захід відбувся в ужгородському спорткомплексі «Юність» і потішив ще й матчем між ФК «Закарпаття-Україна» та ФК «Закарпаття-Європа».

Гості року

У селі Кідьош Берегівського району за ініціативи президента тамтешнього ФК Бейли Дерцені відбувся міжнародний товариський матч за участі місцевих ветеранів і з бразильського Сан-Паулу. У складі гостей були такі футбольні зірки світового рівня, як Жуліо Баптіста й Маріо Жардел. Сама ж зустріч, яку захопливо сприйняли вболівальники, завершилася з рахунком 1:1.

Суддівство року

Привернув увагу арбітр ФІФА Ярослав Козик із Мукачева. Зокрема, тим, що працював арбітром на Чемпіонаті Європи серед юнаків до 19 років у Македонії. Крім того, закарпатського представника футбольної Феміди призначили арбітром зустрічі першого кваліфраунду Ліги Європи УЄФА «Лахті» (Фінландія) – «Хафнарфьордур» (Ісландія).

Турнір року

Ще один успіх із міжнародним визнанням. П’ятий міжнародний дитячо-юнацький турнір на честь Андрія Гаваші зібрав не тільки кращі команди України, а й ряд клубів із-за кордону. Зокрема, уперше брали участь представники Австрії та Ізраїлю. Географічна карта турніру з року в рік розширюється!

Виклик року

Є успіхи в жіночому футболі. До команди збірної України WU-17 запрошували хустянку Дарину Рошинець та ужгородку Ірину Гавалець. Крім того, до лав збірної України WU-19 викликали виноградівку Дарію Григорович. Хлопцям є з кого брати приклад!

Суперкубок року

Якщо вже говорити про жіночий футбол, то слід виділити й Суперкубок Закарпаття. Він дебютно відбувся в області за участі команд, сформованих із представниць прекрасної половини людства. У матчі в Поляні тоді зійшлися вихованки Дубового (ДЮСШ Тячів) та Ужгорода (ЗОДЮСШ). Представниці обласного центру стали першими володарками названого почесного трофею.

Перемога року

У чемпіонаті України серед ветеранів 55 років і старші мукачівські «Карпати», у фіналі за пенальті вигравши в команди «Абориген» (Луцьк), стали чемпіонами й здобули вже третій золотий успіх, додавши останній до переможних титулів 2009 (45+) та 2015 (50+) років.

Змагання-«драйв» року

Такою, погодьтеся, є Зимова першість Закарпаття. Саме вона задає найбільший життєвий тонус усьому футбольному сезону, підігріває до нього основну зацікавленість. Одне слово, пробуджує футбольну весну!

Чемпіонат року

Без сумніву, це – чемпіонат Закарпаття у вищій лізі серед дорослих команд. За ним головно судимо про рівень крайового футболу.

Програма року

Такою став телевізійний проект на телеканалі «Сіріус» під назвою «Про футбол із Віталієм Біровчаком». Він стартував саме цього року й швидко став популярним, а здійснені моїм колегою-журналістом ревізії районів ще довго обговорюватимуть, дискутуючи, уболівальники.

Фінал року

У ньому серед кращих команд U-14 ДЮФЛ України зіграли й підопічні Тараса Вайданича зі СДЮСШОР (Ужгород). Уже сам вихід до завершальної стадії змагань чемпіонату дитячо-юнацької футбольної ліги для наших хлопців є успіхом. А команда ще й достойно зіграла та посіла 7 місце.

Реформа року

Ведучи мову про ДЮФЛ, слід згадати її на Закарпатті. Нещодавно уведена в дію минулого сезону реформа (із поділом дитячо-юнацьких команд краю за спортивним принципом на дві ліги) уже дала свої результати. Зокрема, збільшилася загальна кількість команд: із 95 до 115 (з урахуванням усіх чотирьох вікових груп). Маємо близько 2100 футболістів із числа дітей, котрі регулярно змагаються. Є кількість – буде якість!

Ось таким щонайменше запам’ятався футбольний рік на Закарпатті. Хай у новому, 2019-му, буде більше перемог і позитивних вражень!

Федерація футболу Закарпаття

 

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах