2068
13:07 18.072016

Показовий шаховий турнір у Виноградові

Спорт 1697

Командні спортивні баталії завжди викликали більш жвавий інтерес у глядачів, аніж індивідуальні поєдинки. Тут панує дух колективізму, видовищність, стратегія гри, підвищена відповідальність перед партнерами, непередбачуваність кінцевого результату, який забезпечують зусилля кожного гравця тощо.

фото 5 виноградов

В спортивному календарі федерації шахів Закарпаття є чимало масових і престижних турнірів, а от командний – лише один (якщо не враховувати дитячу «Білу туру»). Це чемпіонат області серед збірних команд міст та районів.

Саме на цих змаганнях, які за рішенням федерації щороку проводяться у Виноградові, любителі давньої гри і з’ясовують, в якому місті чи районі живуть найсильніші шахісти. Давній Севлюш для цього обраний не випадково. По-перше, місто розташоване майже в центрі області і до нього зручно добиратися з віддалених районів. А по-друге, і це головне, тут ефективно працює плеяда натхненних шахових активістів. Організацію командного чемпіонату в останні роки піднято на досить високий рівень. Беззаперечним доказом цього є участь команд майже усіх міст та районів, яких приїжджає по 14-15, а позаминулого року навіть був встановлений рекорд – 17 збірних!

Цього року поборотися за звання найсильнішої шахової дружини краю приїхали 15 збірних. Склад кожного колективу – по чотири гравці. Учасники змагалися у п’ять турів швейцарської системи за регламентом швидких шахів (по 20 хвилин).

Спрогнозувати результати боротьби за перше місце було не важко, адже за кваліфікаційним складом ужгородці та мукачівці явно випереджали усіх конкурентів. Принаймні так було усі попередні десять років. Але цього разу сталася сенсація: між фаворитами одній з районних команд вдалося, як кажуть, вбити клин.

Ужгородці підтвердили реноме найсильнішої шахової дружини. Міжнародний майстер Віктор Бунда, кандидати в майстри Семен Найгебавер, Олександр Подгорнов та майстер ФІДЕ Ольга Юшко переконливо перемогли у перших чотирьох турах усіх конкурентів, а в п’ятому погодилися на нічию з тячівською збірною, гарантувавши собі тим самим перше місце і звання чемпіона області. А от за друге місце розгорілася напружена боротьба між збірними Мукачева та Тячева. У другому турі матч між ними не виявив переможця – 2:2. Тож довелося боротися за «срібло» у заочному протистоянні. В останньому турі шахісти з міста над Латорицею змагалися зі спортсменами Ужгородського району. Перемога з великим рахунком дозволяла мукачівцям посісти другу сходинку спортивного п’єдесталу, однак суперник виявився непоступливим, і фаворити лише мінімально перемогли 2,5:1,5. Це дозволило шахістам Тячівського трайону у складі: Анатолій Микуляк, Олександр Абрамович, Станіслав Дем’янченко та Михайло Носа вперше посісти почесне друге місце в чемпіонаті. Несподіваний, але приємний успіх горян! Цього разу молода і сильна збірна Мукачева (Андрій Вачиля, Владислав Тіба, Георгій Черм’янин та Микола Кейк) здобула «бронзові» медалі.

Організація чемпіонату заслуговує відмінної оцінки. Шахові баталії відбувалися на сцені амфітеатру затишного парку ім. Перені, тож учасники спортивного дійства певною мірою відчували себе немов актори на сцені. Вдале рішення господарів, які вкотре продемонстрували натхнення і вміння зробити для своїх колег-шахістів справжнє спортивне свято.

Аркадій ВОРОВИЧ

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах
Новини
В Ужгороді вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи
19:16
Закарпатський молитовний сніданок: за Україну і її захисників
19:06
Історик Володимир Фенич про «Іменний довідник священників історичної Мукачівської греко-католицької єпархії»
16:55
У Закарпатській обласній бібліотеці провели перше засідання книжкового клубу
16:44
У Мукачеві виявили чоловіка, який перевозив вантаж без відповідних документів
16:30
Харків’янка ходить по цвяхах і рятує закарпатців від стресу
15:25
В обласному центрі Закарпаття вшанували 38 роковини Чорнобильської трагедії
15:09
На Закарпатті затримали групу озброєних зловмисників, які в масках увірвалися до будинку пенсіонерки, звʼязали її та вимагали гроші
14:58
Закарпатські ватерполісти серед призерів всеукраїнських змагань
14:11
У Великій Доброні відкрили 58-й Тиждень угорської рідної мови
13:51
Всі новини