26645
12:44 8.042020

Українці відзначаються на футбольних полях Білорусі

Спорт 4019

Наразі велика увага любителів футболу прикута до Білорусі, адже тамтешній чемпіонат єдиний у Європі, який не призупинили через поширення коронавірусу.

У Вищій лізі Білорусі виступає чимало українських футболістів, тож спостерігати за чемпіонатом сусідньої країни таки цікаво. Наші співвітчизники входять як до складу команд, що борються за чемпіонство й медалі, так і до тих, перед якими насамперед стоїть завдання залишитися в еліті білоруського футболу. Приємно, що українці не пасуть задніх і нерідко виходять на провідні ролі у своїх клубах.

Білоруська Вища ліга проходить у форматі весна – осінь (розпочинаються змагання в другій половині березня, а завершуються наприкінці листопада). До складу входять 16 команд, які грають у два кола (15 ігор удома та 15 на виїзді).

Уже відбулися три тури, які подарували доволі непередбачувані результати:

– чинний чемпіон країни – «Динамо» Брест – двічі втратив очки (поразка від «Славії» Мозир та нічия з ФК «Смолевичі») і тільки одного разу переміг («Слуцьк»),

– віцечемпіон Білорусі – БАТЕ Борисов – двічі програв («Енергетику-БДУ» Мінськ та «Славії» Мозир) і всього один раз тріумфував (над брестським «Рухом»),

– минулорічний бронзовий призер – команда «Шахтар» Солігорськ, яку очолює український тренер Юрій Вернидуб, – по одному разу програв («Торпедо-БелАЗ» Жодино), зіграв унічию (з «Німаном» з Гродного) та переміг («Городею»).

А одноосібним лідером за підсумками трьох ігрових днів несподівано став «Енергетик-БДУ» (Мінськ). Футболісти цієї команди в стартових турах продемонстрували 100-відсотковий результат (3 перемоги в 3 іграх).

У рамках першого туру відразу троє українських футболістів відзначилися результативними діями. У складі «Мінська», який переміг «Білшину» з рахунком 3:1, точних ударів завдали Олександр Васильєв та Дмитро Рижук. А в матчі «Динамо» Мінськ – «Рух» Брест (0:1) єдиний гол був на рахунку українця Олексія Ковтуна. До слова, цей гравець потрапив до символічної збірної першого туру.

У другому турі результативність українців була трохи нижча. Цього разу двоє наших хлопців зуміли ввігнати м’яч у сітку воріт суперника. Надзвичайно важливим виявився гол Артема Мілевського. Саме завдяки його точному удару брестське «Динамо» здобуло першу перемогу в чемпіонаті (матч проти «Слуцька» завершився з рахунком 1:0). А екснападник київського «Динамо» та збірної України ввійшов до символічної збірної другого туру. Добре себе виявив і український футболіст «Мінська» Євгеній Чаговець. Його команда в мінському дербі проти «Динамо» здобула перемогу з рахунком 3:2. А один із голів був на рахунку нашого співвітчизника.

На жаль, результативним діями в третьому турі українські футболісти не відзначилися. Наступний тур відбудеться 10–13 квітня. А перед цим повинні провести півфінальні матчі Кубка Білорусі, де також будуть задіяні українські гравці.

Олег МИКИТА

telega
Підписуйся на наш телеграм канал!

Підпишись на наш телеграм канал де кожна новина виводиться відразу після публікації. Будь першим у курсі подій.

Підписатися
Слідкуйте за нами у соцмережах